Allvarligt läge: Covidavdelning öppnas på Oskarshamns sjukhus

Allvarligt läge: Covidavdelning öppnas på Oskarshamns sjukhus

2021-04-19 0 av Annicka Gunnarsson

LÄNET

Läget med smittspridningen är allvarlig i Kalmar län. På tisdagen öppnas en avdelning med åtta vårdplatser öppnas vid Oskarshamns sjukhus för att komplettera de befintliga vårdplatserna på länssjukhuset i Kalmar och sjukhuset i Västervik.

– ”Vi är i ett mycket ansträngt läge. Den fortsatt ökande smittspridningen har lett till att antalet inlagda med svår sjukdom i covid-19 legat på en hög nivå under lång tid. För att hantera situationen öppnar vi på tisdagen en avdelning med åtta vårdplatser vid Oskarshamns sjukhus”, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist.

Krisläge i Kalmar län

På måndagen var totalt 51 patienter inlagda med covid-19 på länets sjukhus. Nio av dem intensivvårdades i respirator. Det är i stort sett på samma nivå som när situationen var som värst den 11 januari och krislägesavtal sjösattes.

– ”Skillnaden nu är att vi har varit på hög nivå under en längre period och ser inte någon nedgång, varken i smittspridning eller i antalet personer som är i behov av sjukhusvård” säger hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist som för första gången sedan pandemin startade har tvingats skicka en covidpatient för invensivvård i en annan region.

Medicinkliniken har medicinskt ansvar

Under januaritoppen och en bit in i våren arbetade medarbetare från Oskarshamns sjukhus tillfälligt vid Länssjukhuset i Kalmar med covidpatienter. Nu kommer dessa erfarenheter av covidvård att komma till användning på hemmaplan vid Oskarshamns sjukhus istället. Läkarna vid medicinkliniken i Oskarshamn kommer att ha det medicinska ansvaret i nära samarbete med infektionskliniken vid Länssjukhuset i Kalmar.

Foto: Freepik