Behöver jag både livförsäkring och testamente?

Behöver jag både livförsäkring och testamente?

2021-03-30 0 av Fråga Juristen

FRÅGA JURISTEN

Jag har träffat min personliga bankman som säger att jag behöver både livförsäkring och testamente. Det har med mina barn att göra, nu ska jag och min tjej flytta ihop i en villa som vi har köpt. Vad säger du?

Tack för din fråga!

Jag kan verkligen förstå att det känns som en djungel och svaret är inte givet. Det man ska komma ihåg är att barn från tidigare förhållande (särkullbarn) ärver med förtur, även om du skulle gifta dig. Sambor ärver inte varandra till någon del om man inte har ett testamente. Har man barn sedan tidigare eller om man är sambo och har barn, gemensamma eller ej, bör man ha ett testamente för att göra situationen hanterbar vid den enes dödsfall.

Livförsäkring kan vara bra för att ha råd med den lösning man föredrar, för att den efterlevande skall kunna lösa ut vad barnen, trots testamente, har rätt till enligt lag och för att kunna lösa eventuella lån.

Det kan vara givande att prata med både juristen och bankmannen avseende behovet av ett testamente kombinerat med varsin livförsäkring. Behov kan föreligga som inte bankmannen ser, eller tvärtom. Mitt råd är därför att diskutera det med både en jurist och din bankman, för att ni skall kunna få en så bra lösning som möjligt utifrån just era förutsättningar och behov.

Det kan även vara klokt att komplettera med varsin framtidsfullmakt. En sådan kan vara bra att ha om den ena skulle bli så dålig att den personen inte kan ta hand om sig själv och sin ekonomi. Med stöd av fullmakten kan den andra få det lite lättare att klara ut den svåra situation som det ändå innebär om den ena blir dement/liknande.