Christer Ohlsson har fått nog: ”Trafikanterna kommer i en jävla fart här”

Christer Ohlsson har fått nog: ”Trafikanterna kommer i en jävla fart här”

2021-03-08 0 av Peter A Rosén

BLOMSTERMÅLA

– Trafikanterna kommer i en jävla fart här.

– Förr eller senare händer det något. Måste det gå så långt?

”Vi funderar starkt på att flytta om inte kommunen gör något åt problemet. Usch, jag blir så trött på detta. Ingen lyssnar, trots att det bor barn i området. Polisen har aldrig några fartkontroller här”

CHRISTER OLSSON, BLOMSTERMÅLA

– Vi funderar starkt på att flytta om inte kommunen gör något åt problemet. Usch, jag blir så trött på detta. Ingen lyssnar på oss, trots att det bor barn i området. Polisen har aldrig några fartkontroller här.

Det säger Christer Ohlsson, som bor invid Mönsteråsvägen, väg 628, ett stenkast från Blomstermåla-gränsen.

Christer Ohlsson förstår inte hur Trafikverkets representanter tänkte när de flyttade 50-skyltarna till Blomstermåla-gränsen.

Vår tidning åker hem till honom på måndagseftermiddagen. Vi står och pratar vid infarten till hans tomt.

”Jag blir så förbannad”

Det är hårt trafikerat. En hel del tung trafik rullar också förbi. Hastighetsbegränsningen på det här vägavsnittet ligger på 80 kilometer i timmen.

Vid Blomstermåla-skylten finns det en cykelbaneövergång. Här passerar ett flertal skolbarn på vägen mellan skolan i Blomstermåla och hemmen i Tålebo.

Det är, ofattbart nog, 80 kilometer i timmen som gäller mellan Blomstermåla och Tålebo, trots att det är hus längs med vägen på hela sträckan. När man kommer fram till Tålebo sänks hastighetsbegränsningen till 60.

– De vågar knappt korsa vägen. Jag blir så förbannad på det här med fortkörningarna. Jag fattar inte varför folk har så bråttom. Många kör förbi i 100 knyck. Det är full gas som gäller. Det handlar om att komma fram först. De hinner inte bromsa för skolbarnen. Jag vet inte vad Trafikverket tänker på. Jag har bott här sedan 1997. Då, på den tiden, körde folk mycket lugnare.

”Har exploderat”

– Fortkörningarna har eskalerat under de senaste tre-fyra åren. Det har exploderat. Det blir bara värre och värre. Det kom en Epa-traktor här i går kväll – den låg i 70–80 kilometer i timmen. Och mopeder har kört förbi i 100. Blomstermåla har dessutom problem med narkotikapåverkade och körkortslösa bilister.

”Man är livrädd när man ska ut härifrån med bilen. Och jag vågar inte backa in med en släpvagn på tomten. Då riskerar jag att bli påkörd”

CHRISTER OHLSSON

– Man är livrädd när man ska ut härifrån med bilen. Och jag vågar inte backa in med en släpvagn på tomten. Då riskerar jag att bli påkörd. Trafikanter som kommer från Tålebo-hållet ser mig inte på grund av backkrönet, säger Christer Ohlsson, som har skrivit ett medborgarförslag i frågan.

Grannen har också skrivit ett medborgarförslag i ämnet.

De, och många andra i området, vill att 50-skyltarna ska placeras längre bort mot Tålebo-hållet.

”Lyssna på folket”

– Vi måste få ned hastigheten. Lyssna på folket. Kan kommunen ordna med en chikan i Timmernabben, så kan den göra det här också. Blomstermåla är tydligen en svart punkt på deras karta. Det är dags att makthavarna börjar tänka på sina invånare. Eller vill de inte ha hit fler?

Det är inte många trafikanter som bryr sig om informationen på den här skylten, enligt Christer Ohlsson.

– Tidigare började 50-sträckan längre bort mot Tålebo-hållet. Men Trafikverket flyttade 50-skyltarna till Blomstermåla-gränsen. Jag vet inte när det hände. Jag blev snopen när jag fick se det. Varför tänker inte Trafikverket på folket? Folk körde dock så in i helsike även när 50-gränsen låg längre upp mot Tålebo-hållet. De flesta låg i 80–90.

Vad säger polisen när du pratar med dem?

– Jag har ringt sex eller sju gånger och bett om hastighetskontroller. De har lovat att säga till. Men de har aldrig varit här.

– Motorbranschens Riksförbund, MRF, har dock varit här. De satte upp en skylt, där trafikanterna kunde se hur fort de körde. Men då började många tävla om vem som kunde köra fortast. Så det var bara att ta ned skylten efter ett par veckor.

– Skulle polisen stå här, så skulle de få in gott och väl 100 000 kronor i böter. Och många skulle bli av med körkortet – vilket de har bäddat för själva i sådana fall, säger Christer Ohlsson.

Hunden dog

– Det är lustigt att det inte har hänt något riktigt allvarligt än, där människor har varit inblandade. Men grannen har blivit av med tre-fyra katter och vi har förlorat en hund.

”Jag har henne på bilder i telefonen – men jag vill inte titta. Då blir jag så ledsen”

CHRISTER OHLSSON

– Det var en schäferhund, som skulle fylla tre år i mars. Hon blev påkörd här utanför tomten på kvällen den 1 januari i år. Men den bilisten körde faktiskt sakta. Det hjälpte inte, tyvärr. Hunden slet sig ifrån frugan. Kanske fick hon syn på ett rådjur eller något annat djur. Hon stack bara. Sedan small det. Hunden fastnade under bilen och dog direkt. Jag fick hämta henne lite längre bort. Usch, det var hemskt. Jag har henne på bilder i telefonen – men jag vill inte titta. Då blir jag så ledsen.

”Ska inte jag göra”

– Vi har beställt en ny tik. Vi får henne i slutet av april, säger Christer Ohlsson, som är aktiv inom Sverigedemokraterna och sitter i kommunstyrelsen och fullmäktige i Mönsterås kommun.

En skylt som inte har någon större inverkan på trafikanternas beteende,
enligt Christer Ohlsson.

Han ska ta upp trafikfrågan på nästa kommunstyrelsemöte, som hålls den 16 mars. Sedan är det fullmäktigemöte den 29 mars.

– Gör de inget nu, så kommer många längs med den här vägen att flytta. Så är det. Kommunen tycker antagligen att det är Trafikverkets problem, i och med att det är deras väg. Men då får ju kommunen ta upp frågan med Trafikverket. Det ska inte jag göra.

Kommer ni att driva den här frågan inom partiet?

– Ja, det ska vi göra, svarar Christer Ohlsson.

Vår tidning kommer att kontakta Mönsterås kommun och Trafikverket på tisdagen, för en kommentar.

FOTO

PETER A ROSÉN