Efter separationen med sambon: ”Vad ska jag ta mig till?”

Efter separationen med sambon: ”Vad ska jag ta mig till?”

2021-03-16 0 av Fråga Juristen

FRÅGA JURISTEN

Varje vecka svarar Julia Engström på Ludvig & Co på läsarnas juridiska frågor. Denna vecka handlar frågan om delning vid separation. Har du en fråga till Julia? Skicka ett mejl till henne så kanske du får svar nästa vecka.


Hej! Jag är upprörd, förtvivlad och förbannad. Jag och sambon separerade för ett tag sedan. Hon tog det till domstol och fick i domstol rätt att ensam bo kvar i huset till dess bodelning skett. Nu upplever jag att hon bara förhalar det hela. Jag står ju fortfarande kvar på lånen eftersom bodelning inte gjorts och jag får inga nya till ett nytt hus så jag har fått flytta in hos mina föräldrar. En bodelningsförrättare har utsetts men det verkar inte hjälpa. Vad ska jag ta mig till?

Tack för din fråga! Jag förstår att du känner som du gör. Om det är som du säger att din exsambo förhalar det hela nu när hon har fått rätt att ensam bo kvar i ert hus till dess bodelning har skett har hon förmodligen inte så stort ekonomiskt incitament att medverka till bodelningen.

Du skulle visserligen kunna driva en process om att hon ska betala ersättning till dig för nyttjandet till dess bodelning skett men det är inte självklart att du skulle nå framgång med ett sådant krav. En process i domstol kostar pengar så i slutändan kan det bli en ekonomisk förlust.

Om det fullständigt går i stå är ett alternativ att försöka förmå bodelningsförrättaren att genomföra en bodelning som innebär att ni kvarstår som ägare till hälften var. Även om det innebär ett status quo avseende ägandet skulle det ändå innebära att bodelning har skett och att hon inte längre skulle ha rätt att ensam bo kvar i huset.

Om ni båda, eller ingen, bor i huset kanske hon blir mer medgörlig. Ett annat alternativ, ett alternativ som blir lättare att få igenom om bodelning har skett, är att begära att det säljs på offentlig auktion med stöd av samäganderättslagen.

Att få en fastighet såld genom offentlig auktion är ofta en långdragen process och det kan ta uppemot ett år innan fastigheten blir såld.