En kvinna i mellanlänet har väntat på pengar från A-kassan i fem månader

En kvinna i mellanlänet har väntat på pengar från A-kassan i fem månader

2021-01-14 0 av Peter A Rosén
MELLANLÄNET

En kvinna, som bor i mellanlänet, berättar att hon känner sig illa behandlad av sin A-kassa, Alfa-kassan.

Det har gått fem månader sedan hon ansökte om arbetslöshetsersättning – pengarna lyser alltjämt med sin frånvaro.

Vår tidning pratar med kvinnan via telefon på torsdagen.

”Extra sårbart”

– Jag vet att arbetslösheten är hög nu, på grund av den pågående coronapandemin, men ingen ska behöva vänta på sin arbetslöshetsersättning i 25 veckor. Under den tiden hinner många bli vräkta och bostadslösa om de inte, som jag, har en man som kan stå för försörjningen. Det är extra sårbart, med tanke på att vi har barn, säger hon.

Vad säger de på Alfa-kassan när du ringer till dem?

– De beklagar att det har blivit så här. De säger att de arbetar i uppförsbacke just nu – men de verkar aldrig ta sig förbi den där backen. De säger att jag ska avvakta och vänta på beslutet.

– När alla papper var inlämnade i augusti, så lovade de att jag skulle få ett besked inom två veckor. Det är uppenbarligen två väldigt långa veckor.

”Har mage att höja”

– Alfa-kassan har dessutom mage att höja medlemsavgiften, från 130 till 150 kronor per månad, trots att de vet att många lever på svältgränsen. Det är ofattbart. Jag gick med i Alfa-kassan eftersom jag fick det rådet av en handläggare på Arbetsförmedlingen. Jag fick inte någon information om andra A-kassor. Pratade med Alfa-kassan senast igår – men nu struntar jag i det. Jag kan inte gå och vänta längre.

Hon berättar att hon har bytt A-kassa.

”Stor skillnad”

– I och med att jag är utbildad undersköterska, så har jag gått med i Kommunal. Det som är bra är att jag kan ta med mig hela inskrivningsperioden från Alfa-kassan till Kommunal. Fick dessutom information om att Kommunal har en handläggningstid på en månad. Det är verkligen stor skillnad.

– Och Kommunals månadsavgift är lägre – 120 kronor, säger hon och hoppas på ett napp på jobbfronten framöver.

Vår tidning har varit i kontakt med Alfa-kassans presstjänst. Vi väntar alltjämt på ett svar därifrån.

När det kommer, så uppdaterar vi texten.