Fira Äpplets Dag 25 september med en god äppelkaka

Fira Äpplets Dag 25 september med en god äppelkaka

2021-09-23 Av av Birgittas Café



RECEPT

I ett samarbete med Birgitta’s Café i Björkshult utanför Högsby bjuder vi smarriga recept. Baka själv och njut av något gott!

Den 25 september är det Äpplets Dag och temadagen ska såklart firas med en smarrig äppelpaj. Här kommer ett recept på äppelpaj med kanel och hasselnötter. Servera kakan ljummen med vaniljvisp eller vaniljglass.

Christinas Äppelkaka

Ingredienser för en springform på 26 cm i diametern.

Botten

  • 300 g vetemjöl
  • 150 g kall smör
  • 150 g strösocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 ägg
  • Fyllning: ca. 1kg äpple

Smulor

  • 100 g vetemjöl
  • 80 g hackade hasselnötter (går att byta ut mot andra nötter)
  • 80 g smör
  • 100 g strösocker
  • 1 tsk kanel

Gör så här

  1. Klä botten av springformen med bakplåtspapper.
  2. Arbeta ihop alla ingredienser till kakbotten till en jämn och fin mördeg. Blanda bara så länge till degen har blivit jämn och fin.
  3. Fördela 2/3 delar av degen på botten av springformen, resten använder du för att få en fin kant.
  4. Låt kakan vila i kylskåpet i 30 minuter.
  5. Skala och skär äpplena i bitar, fjärdedelar eller åttondedelar på äpplena. Fördela äppelbitarna i en cirkel på kakbotten.
  6. Sätt ugnen på 180 grader varmluft.
  7. Blanda ihop alla ingredienserna till kaksmulor. Degen kan kännas torrt och kan vara svår att får till en jämn deg (klump). Det ska vara så.
  8. Fördela smulorna jämnt på kakan.
  9. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca. 45–50 minuter eller tills kakan har fått en gyllenbrun färg.

Servera kakan ljummen med vaniljvisp eller vaniljglass.

Foto: Annicka Gunnarsson

FAKTA / ÄPPLETS DAG

Riksförbundet Svensk Trädgård tog initiativet till en ny landsomfattande temadag, Äpplets Dag, som instiftades år 2016. Syftet med dagen är att öka intresset för och kunskapen om svenska äpplen och skötseln av fruktträd.

Äpplets Dag vill lyfta fram svenska äpplen och äppelträd inom olika områden som:

  • sortbestämning, plantering, skötsel, beskärning, skörd, ympning
  • användning, matlagning, recept, näringsvärde och hälsofrämjande aspekter
  • bevarande av lokala äppelsorter
  • äppelträdets betydelse för kulturlandskapets ekologi och biologi

Mer information finns på www.appletsdag.se

Dela gärna artikeln: