Hur många människor som vistas illegalt i Sverige idag är okänt: ”Så kan vi inte ha det”

Hur många människor som vistas illegalt i Sverige idag är okänt: ”Så kan vi inte ha det”

2022-04-30 Av av Thomas Wennerklint

Annons: Kristdala Kanot


LÖRDAGSKRÖNIKAN

Hur många är vi egentligen?

Det verkar som om det blir en ny folkräkning i Sverige. I veckan gick oppositionens begäran till regeringen om att genomföra just en folkräkning igenom.

Förslaget har varit uppe tidigare, men då har det röstats ner av majoriteten. Varför gick det igenom den här gången då?

Jo, förre näringsministern Ibrahim Baylan (S) var nog lite sliten i riksdagsbänken och tryckte fel… Detta gjorde att oppositionens krav på ett tillkännagivande om en folkräkning vann med 141 röster mot 140 – Ibrahim Baylan var den ende av de närvarande socialdemokratiska ledamöterna som röstade med oppositionen.

”Tänk vad en liten feltryckning kan innebära”

THOMAS WENNERKLINT, KRÖNIKÖR

Genom partiets presstjänst bekräftade Baylan att han tryckte fel under en lång votering med många punkter… Tänk vad en liten feltryckning kan innebära.

Så trots att Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centerpartiet motsatte sig kravet så gick det alltså nu igenom. Nu är det dock så att ett tillkännagivande som det heter, inte är absolut tvingande för regeringen att följa, men de bör ändå på något sätt visa att man bryr sig om den vilja riksdagen nu uttalat.

Nu är det ju ganska kort tid fram till riksdagsvalet och regeringen lär inte hinna med att börja ordna med en folkräkning innan dess.

Den senaste omfattande folkräkningen som genomförts har över 30 år (1990) på nacken. Det gjordes visserligen en för elva år sedan, men den baserade sig bara på uppgifter som redan fanns i offentliga register.

Ska verifiera var de bor

En folkräkning innebär egentligen att myndigheterna kontrollerar hur många som bor i landet genom att säkerställa att man verkligen bor på den adress man är skriven på. Kort sagt man ska vara folkbokförd på den adress där man huvudsakligen vistas. Detta är en skyldighet man har.

Medborgarna ska verifiera var de bor antingen via brev eller digitalt och om myndigheterna misstänker felaktigheter kan de göra hembesök.

I Sverige har man infört ett lägenhetsregister där det ska framgå exakt vem som bor i exakt vilken bostad. Resonemanget är att folkräkningar i traditionell mening då inte behövs längre eftersom det bara är att kontrollera registren.

Det är en bra tanke, men verkar inte fungera helt i praktiken, eftersom Skatteverket bedömer att det finns upp emot 200 000 personer i Sverige som är skrivna på fel adress.

Okunskap och slarv

Många av dessa personer är skrivna på fel adress på grund av okunskap och slarv. Men det finns också människor som skriver sig på fel adress för att få tillgång till olika bidrag – som de egentligen inte har rätt till. Grovt kriminella skriver sig också på fel adress för att undvika polisen och Kronofogden.

Kravet på en folkräkning har drivits av Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna under flera år. De menar att en dålig koll på vem som bor var underblåser både bidragsfusk och organiserad brottslighet. En nationell folkräkning skulle då vara en vettig reform för att bekämpa kriminalitet och utanförskap.

Saken är ju den att en bristfällig folkbokföring medför stora kostnader för staten, både direkt och indirekt.

Förutom bidragsfusket är ju som tidigare nämnts fusket med folkbokföringsuppgifter en stor faktor i den organiserade brottslighetens verksamhet.

”Genom att uppge falska uppgifter kan kriminella dölja sin identitet och det blir naturligtvis då lättare för dem att hålla sig undan rättvisan”

Genom att uppge falska uppgifter kan kriminella dölja sin identitet och det blir naturligtvis då lättare för dem att hålla sig undan rättvisan.

Att vara utanför systemet möjliggör både framväxten av och befästning av parallellsamhällen i landet.

Hur många människor som vistas illegalt i Sverige idag är okänt.

Så kan vi inte ha det.

Förebyggande arbete

Oppositionen har ju länge varit drivande i frågorna om lag och ordning och ju närmre valet vi kommer desto högre lär ju tonläget bli.

Regeringen försöker ju också på olika sätt att möta upp den eskalerande kriminaliteten.

Mycket har handlat om skärpta straff och det kanske avskräcker en del, men jag tror faktiskt att en folkräkning kan vara en del i ett förebyggande arbete.

”Det ska bli intressant att följa det valfläsk som kommer att serveras fram till september”

Ordning och reda i vilka som vistas i landet, vettiga satsningar för att motverka socialt utanförskap (klokare integration) i kombination med rimliga krav på alla medborgare vad gäller samhällets spelregler behövs för att Sverige ska ta kliv i rätt riktning.

I valrörelserna brukar mantrat ”vård, skola, omsorg” höras. I år kommer nog ”lag och ordning” att läggas till.

Det ska bli intressant att följa det valfläsk som kommer att serveras fram till september.

Ha en fortsatt trevlig helg!

/Thomas

Foto: Freepik

Dela gärna artikeln: