Johanna Wyckman: ”Liberalerna vill inrätta ett barnhus i norra länsdelen”

Johanna Wyckman: ”Liberalerna vill inrätta ett barnhus i norra länsdelen”

2021-09-08 Av av Mönsterås-NyttLÄNET

Liberalerna i Kalmar län fick under tisdagen besök av partisekreteraren Juno Blom. Under dagen besöktes bland annat Barnahus i södra Kalmar län. Till Barnahus kommer barn och ungdomar som misstänks vara utsatta för våld i nära relation, sexualbrott eller andra allvarliga brott och som ska förhöras av polisen. Med under besöket var också Johanna Wyckman (L), regionråd från Oskarshamn (bilden), och Lotta Wahlmino (L), oppositionsråd i Kalmar kommun”, skriver Liberalerna i ett pressmeddelande.

– Barnahus möter barn i en utsatt situation, och det är samhällets skyldighet att ge dessa barn förutsättningar för att dels kunna dela med sig av sin berättelse, dels få det stöd av samhället de har rätt till. Barnahus visar att det går att sätta barnen i fokus i rättssystemet, något som vi måste bli ännu bättre på, säger Juno Blom (L), barnrättspolitisk talesperson.

”Bra exempel”

Barnahus i södra Kalmar län är en samverkan mellan sju kommuner – Kalmar, Emmaboda, Nybro, Torsås, Mönsterås, Borgholm och Mörbylånga. Meningen med Barnahus är att barnet bara ska behöva berätta en gång och på en plats vad han/hon har varit med om.

”Barnhus är verkligen ett bra exempel där man får till en god samverkan mellan aktörerna runt barnen samlat på en plats, istället för att barnen ska behöva åka runt till de olika instanserna”

JOHANNA WYCKMAN (L)

– Barnhus är verkligen ett bra exempel där man får till en god samverkan mellan aktörerna runt barnen samlat på en plats, istället för att barnen ska behöva åka runt till de olika instanserna. Liberalerna vill inrätta ett barnhus också i norra länsdelen för att kunna ge utsatta barn även i den delen av länet bättre förutsättningar, säger Johanna Wyckman (L).

”Otroligt roligt”

Barnahuset har precis fått flytta in i nya fräscha lokaler som kommer erbjuda en lugn miljö och ge ännu bättre förutsättningar för att ta hand om flera barn samtidigt.

– Det var otroligt roligt att se deras fina lokaler och få höra om deras verksamhet. Liknande verksamhet borde även finnas för unga mellan 18 och 25 år, som ju också är en ålder där man är sårbar och har behov av mer hjälp. Vi vet ju att många i den här åldern blir utsatta för sexuella övergrepp, och som vittnar om just ett dåligt bemötande från samhället. Här kan vi absolut göra mer, säger Lotta Wahlmino.

Arkivfoto: Liberalerna

Dela gärna artikeln: