Just nu: IKO skrev historia – första vinsten någonsin mot Örebro i SHL-sammanhang

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

IK Oskarshamn har för allra första gången i SHL-historien besegrat Örebro HK.

Det blev hela 5-1 i Be-Ge Hockey Center på söndagskvällen.

Det var onekligen en välkryddad anrättning.

Ingredienserna var många och det var IKO som bjöd på de stora godbitarna.

Segern var ytterst rättvis. En skön revansch, dessutom, efter 1-7 i baken mot samma gäng på lördagen.

Oskarshamnssonen Filiph Engsund (bilden), som har hittat tillbaka till storformen, öppnade målkontot i den första perioden.

”Skönt”

”Fint spel av Rosdahl (Kim). Pucken studsade upp på mig och jag fick öppet mål. Skönt att få hänga dit dem igen”, sa han till C More efter de första 20 minuterna.

Kedjekamraten Jonas Engström var ytterst nära att öka på till 2-0, då han kom helt fri i boxplay, spel fyra mot fem, kort därpå. Målvakten räddade.

2-0 kom istället i mellanperioden, efter en situation där snabbskrinnaren Max Veronneau kom fri. En jagande Örebro-spelare störde honom. Det slutade dock med att Örebro-spelaren tog med sig både pucken och sig själv in i mål.

IKO-backen Andrew O’Brien, som hade varit hur bra som helst fram till den här situationen, åkte på ett matchstraff strax efter 2-0-målet. Han drabbades av en charging efter att ha hoppat in en tackling på en motståndare. Mindre genomtänkt…

Men vad hände då?

”Påslagna”

Jo, Oskarshamns skyttekung John Dahlström satte 3-0 på ett friläge i numerärt underläge, fyra mot fem. Vackert. Hans 16:e mål för säsongen.

Fredrik Olofsson skickade in 4-0 i powerplay, fem mot fyra.

Närkingarna fick in en reducering i numerärt överläge, fem mot fyra, i slutet av den andra perioden.

”Vi är påslagna och tävlar väldigt bra. Vi drar dock på oss onödiga utvisningar”, sa IKO:s huvudtränare Martin Filander till C More inför slutakten.

Kim Strömberg gjorde 5-1-målet, fint framspelad av nyförvärvet JC Lipon (det var Lipons första poäng i IKO-tröjan).

Lance Bouma drabbades av ett matchstraff med drygt fyra minuter kvar att spela, på grund av att han sa något olämpligt.

SHL

IK OSKARSHAMN – ÖREBRO HK 5-1 (1-0, 3-1, 1-0)

Mål, IKO: Filiph Engsund, Max Veronneau, John Dahlström, Fredrik Olofsson, Kim Strömberg.

Oskarshamns-Nytts stjärnliga:

3 stjärnor: Filiph Engsund. Oskarshamnssonen har hittat tillbaka till storformen. Stort jobb både framåt och bakåt. Oerhört viktig i boxplay. Och ikväll gjorde han mål igen. Han rakade in 1-0-målet i vidöppen kasse.

2: John Dahlström. Är, precis som Engsund, mycket betydelsefull i boxplay. Men John Dahlström är, som bekant, sylvass framåt också. Satte 3-0 via ett friläge denna afton. Snyggt. Det var hans 16:e mål för säsongen och med det är han klar etta i den interna skytteligan.

1: Lance Bouma. Gör det mesta rätt där ute på isen. Det märks att han har massor av NHL-fighter i bagaget. Spelar tillsammans med Fredrik Olofsson och Max Veronneau. Onekligen en väloljad formation. Två målgivande passningar för Bouma ikväll. Fick dock ett matchstraff i slutet av matchen efter att ha sagt något olämpligt.