Larmet från länsstyrelsen: ”Vi fruktar att det här är det nya normala”

Larmet från länsstyrelsen: ”Vi fruktar att det här är det nya normala”

2022-08-03 0 av Mönsterås-Nytt
LÄNET

Länsstyrelserna i Kalmar och Jönköping planerar tillsynsinsatser efter vattenbristlarmet.

”Vi måste skapa oss en bättre bild av hur vattnet försvinner ur Emån”

Ingrid Camper, länsstyrelsen i Jönköpings län

– Vi måste skapa oss en bättre bild av hur vattnet försvinner ur Emån. Efter en sådan uppföljning kan vi se vad som måste göras, säger Ingrid Camper, tf avdelningschef vid naturavdelningen på länsstyrelsen i Jönköpings län.

”Akut lågt”

”Vattenflödet i Emån är nu så akut lågt att länsstyrelserna i de två länen bedömer att all bevattning utan tillstånd måste upphöra och att bevattning ska ske nattetid för dem som har tillstånd. Om inget görs riskerar ekosystemet att skadas och det finns fara för att dricksvatten tar slut”, skriver länsstyrelsen i Kalmar län i ett pressmeddelande på onsdagen.

”Oroande situation”

– Vi startar nu en planering för att göra en tillsyn i Emån, men även i andra vattendrag i länen där flödet är väldigt lågt. Vi kan till exempel se en oroande situation i Ljungbyån, säger Irene Bohman, tf avdelningschef för tillväxt och miljö på länsstyrelsen i Kalmar.

”Syftet är att hålla kvar tillräckligt med vatten i systemen”

Ingrid Camper

– Syftet är att hålla kvar tillräckligt med vatten i systemen. Det handlar om att värna ekosystemen och samtidigt se till att det finns tillräckligt med dricksvatten – samt att de som har tillstånd ska kunna fortsätta med sina uttag av vatten, säger Ingrid Camper.

”Länsstyrelserna vill nu att alla, även de som har tillstånd, tänker till kring vad man kan göra för att spara vatten på både kort och lång sikt. Som länsstyrelserna ser det kommer lärdomarna av i år och även från extremåret 2018 att vara nödvändiga även i framtiden”, står det i pressmeddelandet.

– Vi fruktar att det här är det nya normala. Låga flöden i våra vattendrag kommer med största sannolikhet att återkomma regelbundet, säger Irene Bohman.

Foto: Börje Gunnevik (fotot är taget uppströms vid Fagerhultasjön i Vetlanda kommun)

Karta, Emåns tillrinningsområde
Karta: Länsstyrelsen
Dela gärna artikeln: