Lördagskrönikan: ”Låt oss hoppas att vi slipper se honom i fler toppositioner”

Lördagskrönikan: ”Låt oss hoppas att vi slipper se honom i fler toppositioner”

2021-01-09 0 av Thomas Wennerklint
LÖRDAGSKRÖNIKAN

Nystart…

Nja, det kunde ha börjat bättre.

När ett nytt år tar sin början så är det så mycket som ska förändras, man ser årsskiftet som en nystart.

Nyårslöftena står, likt regnet utanför fönstret, som spön i backen, men de flesta vet att dessa löften förmodligen inte kommer att hållas.

I tidningarna kan vi läsa om hur vår ekonomi ska förändras, hur vi ska gå ner i vikt under det nya året och det förutspås än det ena än det andra om hur i det här fallet 2021 ska bli.

”Blir ungefär som vanligt”

Sanningen är väl den att det blir ungefär som vanligt.

Våra liv och det samhälle där vi framlever dessa tuffar på i princip samma takt som de alltid gjort.

Självklart sker det förändringar här och var, men i det stora hela… nej.

Bara för att vi passerar midnatt den 31 december händer det inte så mycket.

Förändringar tar ofta längre tid och om man ska betygsätta starten på 2021 så kunde det väl i ärlighetens namn ha börjat bättre.

Nu senast är det ju händelserna i USA där demonstranter, Trumpanhängare, intagit kongressen och protesterat mot… tja, att Trump inte får vara med och leka längre.

”Sorgligt”

Det är åtminstone min egen högst personliga tolkning. Men detta såg man inte komma för att använda ett numera klassiskt uttryck.

Naturligtvis har det nu blivit en debatt om huruvida de åtgärder som myndigheterna vidtagit mot demonstranterna hade varit desamma om deras hudfärg varit annorlunda.

Hade man brukat ännu mer våld om det hade varit Black Lives Matter-demonstranter som varit i farten?

”Här hemma i Sverige har Dan Eliasson avgått från sin post som generaldirektör för MSB, ”Myndigheten för Sol och Bad”, som den skämtsamt döptes till i sociala medier efter Eliassons semestertripp till Kanarieöarna”

THOMAS WENNERKLINT, KRÖNIKÖR

Det är sorgligt att den diskussionen över huvud taget uppkommer, men det säger väl en del om det känsliga läget i det stora landet i väst.

Här hemma i Sverige har Dan Eliasson avgått från sin post som generaldirektör för MSB, ”Myndigheten för Sol och Bad”, som den skämtsamt döptes till i sociala medier efter Eliassons semestertripp till Kanarieöarna.

Den här är väl en god nyhet i sig, men det sorgliga är ju att hela situationen uppstår från första början.

Det har skrivits mycket om det här men jag kan inte avhålla mig från att ta upp det här urbota korkade beteendet även i den här texten.

”Så arrogant att man baxnar”

Att som högsta höns för MSB agera tvärt emot alla rekommendationer som myndigheten själv står bakom – och sedan dessutom försvara det man gjort är inte bara osedvanligt dumt, det är dessutom så arrogant att man baxnar.

Det är så många människor som ställt in resor till nära och kära under julen, ja hela året till och med, för hindra smittspridning och försöka minska trycket på vården.

Då säger Eliasson att resan till dottern som jobbar på Kanarieörana var ”nödvändig” och att han minsann hade ställt in flera andra resor under året.

Men stackars dig Dan – det är klart att du ska få göra som du vill. Rekommendationerna gäller ju alla andra.

Eliasson påpekade minsann att han hade arbetat under vistelsen i solen. Han verkade inte fatta att folk struntade fullständigt i vad han gjorde under semestern. För min del kunde han ha åkt vattenrutschbana hela tiden – problemet var att han över huvud taget åkte!

”No shit, Sherlock!”

Jag hade hoppats att han skulle få sparken i samma sekund han satte foten på svensk mark, men så fungerar det ju inte i det här landet. Nu har han istället insett att det blir svårt för honom att genomföra sitt uppdrag som chef för MSB eftersom folk inte har förtroende för honom. No shit, Sherlock! Det är bara förnamnet.

Tyvärr så kommer han bara att omplaceras på något sätt eftersom man tydligen inte kan göra sig av med en generaldirektör så lätt. Han har egentligen två år kvar på sitt förordnande och den feta lönen får han behålla.

Kopieringschef?

För min del får han gärna omplaceras till en position där han enbart får vara chef över en kopieringsmaskin. Låt oss hoppas att vi slipper se honom i fler toppositioner i framtiden. Han har redan provat på Försäkringskassan, Migrationsverket och polisen, vi vet alla hur det har gått… Åt fanders!

Fast Eliasson verkar ha nått den nivå där man kan missköta sig hejvilt och bara sparkas/förflyttas lite snett neråt vänster till en ny välbetald plats. Det är bara sorgligt.

Nu är ju inte Eliasson ensam om att ha klantat sig.

Stefan och Morgan har varit och shoppat, Magdalena var på skidsemester och visst var det någon moderat riksdagsman som varit utomlands också. Man kunde väntat sig att oppositionen skulle ta tillfället i akt att kritisera regeringen för just detta, men det har varit ganska tyst. Förmodligen kan detta förklaras med att ”man ska inte kasta sten i glashus”.

Att personer i ledande ställning står i offentlighetens ljus och talar om hur vi ska sköta oss och sedan därefter själva gör precis tvärtom sänder inga bra signaler. Visst är de bara människor och alla kan göra fel, men du har ett större ansvar.

”Barn gör som vi gör”

Vi brukar säga att våra barn gör som vi gör, inte som vi säger.

Nu blir budskapet från de som styr landet: ”Gör som vi säger, inte som vi gör”. Bedrövligt.

Det meningslösa våldet har inte heller försvunnit i och med det nya årets intåg. En sjubarnspappa blev nerhuggen vid en bankomat i Sundbyberg i helgen och avled av skadorna. Oerhört tragiskt på alla sätt och vis.

Valfläsk på gång?

Det man kan säga om det nya året är att det i alla fall finns oerhörda möjligheter till förbättringar. Förhoppningsvis så avklingar pandemin så småningom och i och med att det är val nästa år (2022) så lär vi få se stora satsningar (åtminstone verbalt) på vård, omsorg och skola samtidigt som det tas nya krafttag för att få bukt med kriminaliteten. Detta skrivs med en hel del ironi, men jag hoppas…

Så även om tillvaron tuffar på lite som vanligt så har ändå 2021 potential!

Ha en fortsatt bra helg!

/Thomas