Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

M och SD i gemensamt utspel om vindkraft: ”Medborgarna ska få säga sitt”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

RYNINGSNÄS/OSKARSHAMN

Carl-Wiktor Svensson (M) och Mattias Bäckström Johansson (SD) säger nej till vindkraftsutbyggnad på platser där den lokala acceptansen saknas.

Carl-Wiktor Svensson (M) och Mattias Bäckström Johansson (SD). Foto: Privat

På fredagen åker Carl-Wiktor Svensson, lokalpolitiker i Högsby kommun och presumtiv riksdagskandidat nästa år, och riksdagsledamoten Mattias Bäckström Johansson, från Oskarshamn, till ett par vindkraftverk i området kring Ryningsnäs i Hultsfreds kommun för att resonera om vindkraftsutbyggnaden.

Vår tidning pratar med Carl-Wiktor Svensson efteråt.

”Man kan inte ta beslut över huvudet på folk”

CARL-WIKTOR SVENSSON (M)

– De är bara 90 meter höga, men de syns ändå på långt håll. Tänk då hur det blir med de som är 150–200 meter. De låter mer och syns mer, säger han.

Vill ni sätta stopp för vindkraftsutbyggnaden?

– Nej, vi har sagt att den inte ska byggas ut utan lokal acceptans. Det ska vara en kommunal fråga för de förtroendevalda på lokal nivå. Och medborgarna ska få säga sitt kring detta. Det är upp till varje kommun att bilda opinion, för eller emot, som man exempelvis har gjort i Hultsfreds kommun – där allmänheten har kunnat trycka på väldigt hårt och kunnat påverka sina politiker.

”Slår mot landsbygdsborna”

– Miljöpartiet, Centerpartiet och Socialdemokraterna – som driver frågan – bör tänka ett varv till. Man kan inte ta beslut över huvudet på folk om att mångdubbla en vindkraftsindustriinvestering samtidigt som det inte finns någon lokal acceptans för att bygga ut verksamheten.

Ni ser hellre att man satsar på den nya generationens kärnkraft?

– Ja, absolut – kärnkraft och till viss del vindkraft, där det finns lokal acceptans. Den nya generationens kärnkraft har utvecklats väldigt mycket. Man ska inte lägga ned den befintliga kärnkraften innan man har ett alternativ på plats i sådana fall.

– Nu läggs exempelvis bensinmackar ned på landsbygden, på grund av MSB:s bestämmelser om att man måste ha ännu säkrare tankar. Det kan man inte göra innan det finns en infrastruktur på plats, så att folk har ett alternativ. Annars slår det återigen mot landsbygdsborna, inte minst, säger Carl-Wiktor Svensson.

Och alla har inte råd med en elbil…

– Nej.

En satsning på den nya generationens kärnkraft skulle exempelvis gynna Oskarshamn…

– Ja, precis. Kvalificerade arbetstillfällen lokalt – inte minst om vi får en forskningsreaktor utanför Oskarshamn. Då kan vi bibehålla mycket av den kompetensen som finns lokalt. Det vore synd om vi förlorade den.

Om Moderaterna och Kristdemokraterna vinner valet och kan ta makten med stöd av Sverigedemokraterna, så får väljarna se en annan energipolitik?

– Ja, vi har lämnat energiöverenskommelsen. Vi tror inte på en utbyggnad av alltför mycket ej reglerbar energi, utan lokal acceptans. Vi tror inte att vi kan lägga ned den baskraft som vi kan, och har kunnat, skryta med i Sverige utan att ha ett väldigt bra alternativ på plats.

”Regeringen drar i gång en omställning utan att ha ett fungerande alternativ på plats. Man kan inte göra så”

CARL-WIKTOR SVENSSON (M)

– Regeringen drar i gång en omställning utan att ha ett fungerande alternativ på plats. Man kan inte göra så. Det drabbar svensk konkurrenskraft i förlängningen – och inte minst medborgarnas ekonomi. Jämför förra årets elräkning med årets elräkning.

Risken är att vi står inför elbrist periodvis…

– Ja, när vi behöver elen som mest.

– Elpriset är högt nu under sommaren. Men vi vet att det normalt sett är mycket dyrare under vinterhalvåret. Ett högre elpris är inte okej, eller särskilt utvecklande för oss i Sverige, tycker jag. När vi har ett alternativ som bevisligen fungerar.

Det var ett misstag att lägga ned O2:an utanför Oskarshamn, exempelvis?

– Ja, visst var det så. Och det var ett misstag att lägga ned Ringhals.

Då får vi se en omsvängning om ni tar över?

– Ja. Det finns en majoritet för det i opinionen. Liberalerna är också med på tåget kring det här med kärnkraften. Det är sorgligt för länet att Centerpartiet har tagit ställning på det här sättet. Gå in och titta på de regionala strategierna som de har – de vill ha en produktion av förnybart i länet som ligger i nivå med konsumtionen. Då handlar det om en fördubbling av produktionen fram till 2030. Det är åtta och ett halvt år kvar dit.

Första gemensamma utspelet

– Det tvingar oss till en stor vindkraftsutbyggnad. Jag tror inte att det finns en lokal acceptans i så stor omfattning när det kommer till de här 300-metersverken.

Det här var första gången som du och Mattias Bäckström Johansson (SD) gjorde ett gemensamt utspel…

– Vi har pratat med varandra i sakfrågor till och från under en längre tid. Men, ja, det här är vårt första gemensamma utspel. Sedan har Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna på nationell nivå gjort gemensamma utspel i energifrågor under en längre tid.

– Man måste samarbeta i sakfrågor för att kunna få en majoritet i riksdagskammaren.

En och annan höjer säkert på ögonbrynen. Fick du några reaktioner på den gemensamma debattartikeln som ni skrev, du och Mattias Bäckström Johansson?

– Ja, det finns alltid folk som reagerar på det som jag gör. Det hör åsiktskorridoren till att man har olika syn kring detta. Men som sagt, sakfrågorna främst och vem man vill göra gemensam sak med spelar ingen roll. Den här frågan är välgrundad inom respektive parti. Vi har landat i en gemensam syn. Jag tycker att det är glädjande och bra för länet.

– Vindkraftverken påverkar landskapsbilden en hel del. Lokalbefolkningen gillar inte detta.

– Bakom vindkraftsutbyggnaden hittar vi utländska intressen. Energiköpsavtal (PPA-avtalen, som ingås mellan elproducenterna och elförbrukarna) förstör tyvärr den svenska elmarknaden – eftersom de ger ett fast pris för väldigt lång tid framöver.

”Detta är oroväckande”

CARL-WIKTOR SVENSSON (M)

– De svenska industrierna kan inte konkurrera med de utländska priserna. Det är många gånger tyska intressen, stora biltillverkare, andra länder, kineser och ryssar som köper upp och finansierar dessa vindkraftverk. När det är nära nollränta för att binda kapital i sådana här stora vindkraftsindustrier, så blir elen väldigt billig i förhållande till kärnkraften. Men den genererar ju inte el under dygnets alla timmar. PPA-avtalen binder elpriserna under en längre tid, och det stör elmarknaden – i och med att priset normalt sett bygger på tillgång och efterfrågan. När efterfrågan är som störst, då är produktionen många gånger som lägst.

Och ibland blåser det inte tillräckligt mycket…

– Nej, då kan de inte tillverka någon el. Så är det. Detta är oroväckande. Gör vi oss mer beroende av detta, så kommer vi att stå mer i händerna på andra länder. Vi säljer ut våra tillgångar till andra länder. Det här är en så pass viktig del för svensk basindustri, och för medborgarna, så den får vi inte kompromissa för mycket med.

”Totalt överkörda”

– ”Men Carl-Wiktor, du står ju upp för äganderätten – och det är viktigt att den som är markägare kan få bygga vindkraftverk på sin mark om han eller hon vill”, kanske någon säger. Ja, det kan jag hålla med om. Och det har jag hållit med om länge. Men det här har blivit en större fråga. Ju mer beroende vi är av ej reglerbar energi, desto mer måste elnäten byggas ut.

– Och då finns det något som heter ledningsrättslag. Och där kan man hänvisa till allmännyttan för att få bygga ut detta. Och det är väldigt många markägare som blir totalt överkörda kring utbyggnaden av elnäten. Det har rapporterats mycket om detta i Kalmar län, bland annat. Och Centern säger att man inte vill ha fler elnät och breddade elnät. Samtidigt som man vill gräva ner elledningarna i stället. Men det går inte ihop med det praktiska, på grund av att man inte kan gräva ner den typen av elledningar. Det blir dyrare och opraktiskt. Det kommer att ta mycket mark i anspråk i alla fall. Det är inte alls bra. I förlängningen inskränker det äganderätten, så som jag ser det, när man bygger ut på det här viset.

Och vindkraftverken stör både fågelliv och lokalbefolkning…

– Ja, och det har visat sig att fastighetspriserna sjunker. Den som har köpt ett sommarhus i tron om att de ska få leva ostört under några månader varje år, kan få kraftigt sänkt fastighetspris och sin avkoppling förstörd. Och det är ännu värre för dem som tvingas bo i området året runt.

– Den nationella utredningen om att avskaffa det kommunala vetot är ett beställningsjobb, anser jag, eftersom en miljöpartist har lett den. Det är förskräckligt, säger Carl-Wiktor Svensson.

Carl-Wiktor Svensson (M). Foto: Privat
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS