”Man får inte hyra ut en hyreslägenhet i andra hand utan tillstånd”

”Man får inte hyra ut en hyreslägenhet i andra hand utan tillstånd”

2021-04-20 0 av Fråga Juristen

FRÅGA JURISTEN

Juristen Julia Engström på Ludvig & Co i Oskarshamn svarar på läsarnas frågor. Har du en fråga? Mejla gärna Julia så svarar hon på din fråga i en kommande spalt.

En vän ska skilja sig och hon tycker att det känns lite jobbigt att bo kvar med sitt ex. Hon undrade därför om hon kunde bo hos mig och betala halva hyran tills allt är klart och hon kan flytta tillbaka, om exet flyttat till annan bostad, eller tills hon själv fixat något eget. Jag tycker att det kan gå bra men är det ok juridiskt?

Tack för din fråga! Om du hade låtit din vän bo i lägenheten medan du flyttade till exempelvis en sommarstuga under tiden, eller löste ditt boende på annat sätt, hade du fått problem om du inte hade inhämtat hyresvärdens eller hyresnämndens godkännande först. Man får nämligen inte hyra ut en hyreslägenhet i andra hand utan tillstånd.

I ditt fall, som du beskriver det, är det dock inte fråga om en andrahandsuthyrning som kräver tillstånd. I ett sådant fall gäller i stället som huvudregel att du får ha en inneboende i din lägenhet utan att fråga hyresvärden först. Den rätten har du alldeles oavsett vad hyresvärden skrivit i kontraktet.

På samma sätt som du själv har ett ansvar att sköta dig och inte störa omgivningen har såklart din inneboende det. Om det skulle medföra men för hyresvärden kan denne invända mot att du har någon inneboende hos dig. Om det medför sådana men för värden vill man nog inte ha den personen boende hos sig ändå eftersom man skulle få stå ut med detsamma själv.

Hyresvärden kan dock inte säga upp dig utan att först ge dig tillfälle att vidta rättelse. Det skadar dock inte att informera värden ändå. Det kan undvika onödig irritation.