Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

MHF: Alkoholpåverkade förare är ett av de största trafiksäkerhetsproblemen i Sverige

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

Under vecka 45 genomförs den nationella uppmärksamhetsveckan för riskbruk av alkohol. Uppmärksamhetsveckan har genomförts i mer än 10 år och är en satsning där många är delaktiga såsom organisationer, företag, kommuner, landsting, länsstyrelser, andra myndigheter samt sjukvården. Syftet är att uppmärksamma alkoholfrågan ur ett folkhälsoperspektiv.

Ungefär en miljon människor i Sverige har alkoholvanor som medför en ökad risk för ett stort antal hälsoproblem och skador, inklusive alkoholberoende. Alkoholen orsakar betydande samhällskostnader varje år. I en färsk undersökning 2020 beräknades alkoholens samhällsekonomiska konsekvenser till ca 103 miljarder kronor för 2017.

”Ingen ska dö av rattfylleri”

MHFs mål

Ett av de största trafiksäkerhetsproblemen

MHF arbetar med trafiksäkerhet och framförallt med rattfylleriproblemet. Vår devis ”Ingen ska dö av rattfylleri” är en programförklaring och ett mål för vårt arbete. Alkoholpåverkade förare är fortfarande ett av de största trafiksäkerhetsproblemen.

Statistiken är inte upplyftande:

  • En av fyrahundra bilresor i Sverige sker med onykter förare. Det handlar om mellan 12 000 och 12 500 rattfyllerikörningar per dygn.
  • 50-80 personer omkommer varje år i trafiken på grund av alkohol- och/eller drogpåverkade förare. Det motsvarar minst var fjärde av samtliga omkomna i trafikolyckor.
  • Mer än 1 000 personer skadas allvarligt varje år på grund av rattfylleri.
  • Många rattfyllerister är personer med alkoholproblematik, alltså riskabla alkoholvanor eller alkoholberoende.

Fundera på din alkoholkonsumtion

Rattfylleriproblemet kan kopplas till den totala alkoholutvecklingen. Forskare har visat på sambandet mellan totalkonsumtionen av alkohol i Sverige och rattfylleriets omfattning. Under perioder av minskad alkoholkonsumtion minskar också rattfylleriet. När alkoholkonsumtionen ökar så ökar rattfylleriet. Därför behövs den uppmärksamhet som frågan får under vecka 45. Men problemet behöver arbetas med hela året.

MHF vill uppmana det svenska folket att ta sig en funderare på hur den egna konsumtionen av alkohol ser ut.

Du kan göra skillnad

MHF vill att du ska säga ifrån. Att du ska vara uppmärksam på dina nära och kära och bry dig om vad de gör när de druckit alkohol. Du kan göra skillnad genom att vara den som säger ifrån nästa gång någon är på väg att köra berusad. Låt ingen riskera sitt och andras liv genom att köra full! 

  1. Kör aldrig alkohol- eller drogpåverkad
  2. Åk aldrig med en påverkad förare
  3. Hindra andra från att köra påverkade
  4. Om det inte går att hindra: Ring Polisen 112

Foto: Freepik

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS