”När öppnar Region Kalmar län upp för visselblåsare?”

”När öppnar Region Kalmar län upp för visselblåsare?”

2021-03-05 0 av Mönsterås-Nytt

LÄNET

”I onsdags sändes Håll käften och lyd, ett reportage i SVT:s Uppdrag Granskning om personer som larmar om missförhållanden men samtidigt riskerar att få betala ett högt pris. Vid regionfullmäktige samma dag diskuterades av ett sammanträffande Kristdemokraternas och Moderaternas interpellation När öppnar Region Kalmar län upp för visselblåsare? Här påpekas att Region Kalmar län saknar möjlighet för medarbetarna att på ett anonymt men officiellt sätt kunna meddela oegentligheter – en så kallad visselblåsarfunktion”, skriver Moderaterna och Kristdemokraterna i ett pressmeddelande.

– Anledningen till att vi väcker den här frågan är att vi skulle vilja ha en kvalitetshöjning. Ibland kan man känna att det finns en oro för att människor inte vågar säga vad de tycker för att det finns en risk för att det ska komma något negativt av det. Vi är inte på något sätt ute efter att trycka ner någon utan vårt syfte är att höja kvaliteten, säger Chatrine Pålsson Ahlgren (KD), ledamot i personalutskottet.  

– Vi strävar efter öppet, engagerat och kunnigt – och vad skulle kunna vara mer passande än att öppna upp för mer transparens? säger Carl Dahlin (M), vice ordförande i personalutskottet. 

– Majoritetens svar på vår interpellation visar att vi tänker i samma banor. Det finns också kommuner som har infört en visselblåsarfunktion. Frågan är nu hur vi som region kan ta ett steg vidare, säger Kaj Holst (M), ledamot i personalutskottet.

GRAFIK

REGION KALMAR LÄN