Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Nu blir elen ännu dyrare – E.ON höjer avgiften för elnätet

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

EKONOMI

Omvärldsläget och de höga priset på el är anledningarna till att nätägaren E.ON höjer avgiften för elnätet. För en genomsnittlig lägenhet kommer de årliga kostnaden att öka med cirka 120 kronor och för en villa med en årsförbrukning på 20 000 kWh blir ökningen cirka 1 200 kr per år.

I ett utskick till alla E.ONs elnätskunder går att läsa att bolaget skriver om att omvärldsläget och dess påverkan på energipriserna har inneburit utmaningar. Det dramatiska ökning av elpriset den senaste tiden har ”medfört att den prisprognos som nuvarande elnätsavgift är baserad på är kraftigt underskattad”.

E.ON kommer med anledning av detta att höja elnätsavgiften från den 1 maj 2022.

Prisjustering för att täcka nätförlusterna

Enligt E.ONs beräkningar kommer en genomsnittlig kund i lägenhet som har en årsförbrukning på 2 000 kWh att få en höjd elnätsavgift på omkring 20 kronor/månad. En kund med villa som förbrukar omkring 20 000 kWh per år får räkna med en höjning på cirka 100 kronor/månad dvs. 1 200 kr per år.

I Europa är elhandelspriserna höga och det drabbar även nätägare i Sverige. E.ON hänvisar till att stora kostnadsökningar medför för så kallade nätförluster. Nätförluster innebär att en del av elen går förlorad som värme när den transporteras genom nätet och elnätsbolagen behöver köpa extra el för att kunna leverera den utlovade mängden.

”Vi tar inte ut några extra marginaler för dessa inköp. Så när elpriserna stiger, stiger även kostnaden för våra nätförluster. Därför måste vi nu genomföra en prisjustering för att täcka dessa kostnader”, skriver E.ON på sin hemsida dit kunderna hänvisas.

Alla behöver bidra

Enligt E.ON så bidrar elnätsavgiften till att göra omställningen möjlig. Nätägaren gör just nu stora investeringar för att elnätet ska kunna hantera förnybar energi och för att ansluta fler hushåll och verksamheter. Större kapacitet krävs för att fler ska kunna ladda sin elbil, producera sin egen solel och åka tåg skriver E.ON som under åren 2020-2023 investerar 16 miljarder kronor för att förnya och bygga ut kapaciteten i elnäten.

”Vårt rekordstora och pågående investeringsprogram för det svenska elnätet är en viktig pusselbit för att Sverige ska klara en storskalig elektrifiering och klimatmålen. Det är till de investeringarna som elnätsavgiften används. Energiomställningen kostar pengar och alla som använder nätet behöver vara med och bidra till den”, skriver E.ON på sin hemsida.

Elledning med bländande sol i bakgrunden
E.ON investerar 16 miljarder kronor i elnätet under åren 2020-2023. Foto: Freepik

FAKTA / ELPRISET

För dig som konsument så består priset på el av följande tre kostnadsdelar:

  • Elhandelskostnad för den el du använder. Elleverantörer köper elen från den nordiska elbörsen Nordpool. Priset baseras på tillgång och efterfrågan samt vilket elområde du bor i. Vilken leverantör som levererar din el väljer du själv.
  • Elnätskostnad för överföring av el till ditt hem via elnätet. Nätägare ansvarar för att distribuera el genom elnätet. Det kräver ett ständigt underhållsarbete och förbättringar. I nätavtalet ingår en abonnemangskostnad som beror på din säkringsstorlek, och en elöverföringsavgift som baseras på hur mycket el du använder. Nätägare är E.ON.
  • Skatter och statliga avgifter, såsom energiskatt, moms och andra myndighetsavgifter. Det är ditt elnätsföretag som fakturerar energiskatt och sedan betalar vidare till Skatteverket.
Diagrammet visar hur fördelningen av elkostnader utvecklats för en kund med årlig elanvändning på 20 000 kWh och rörligt pris (i löpande priser). Fördelningen är en schablonuträkning över tid, som kan påverkas av aktuell prisbild. Källa: energiforetagen.se

Foto: Freepik

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS