Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Nu tar vi det där med med kossorna – en gång för alla

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

KRÖNIKA

Det är närmare 20 år sedan som jag första gången fick höra att en ko skulle kunna vara skadlig för jordens klimat.

Det här är svåra saker så jag kunde bara lyssna till min instinkt som gav mig anledning att ifrågasätta denna tanke.

Sedan dess har jag ägnat många, långa, timmar för att förstå vad det bygger på och varför idén kläcktes från allra första början.

Men först lite bakgrund:

En ko med sina fyra magar är idisslare.

En sinnrik konstruktion för att få ut näring ur gräs.

Arkivfoto: Peter A Rosén

Först går lite slarvigt tuggat gräs in i våmmen där en del rapas upp för att tuggas igen.

Det är vad hon gör då hon verkar ligga i all sköns ro, vilandes i hagen.

Därefter går maten vidare till nätmagen, bladmagen och allra sist löpmagen.

”Metan betraktas som en klimatpåverkande gas, vardagligt och ovetenskapligt kallad ”klimatgas”. Dessa gaser är livsnödvändiga för växtligheten”

WOLTER STACKELBERG, KRÖNIKÖR

Lite vanvördigt kan man säga att en kossa är en biogasmaskin som tar hand om näringen i gräset och rapar/ fiser ut gaser – främst metan.

Vad är problemet?

Vad är problemet med det?

De som tror/tycker att kossorna förstör klimatet har hakat upp sig på metanavgången.

Metan betraktas som en klimatpåverkande gas, vardagligt och ovetenskapligt kallad ”klimatgas”. Dessa gaser är livsnödvändiga för växtligheten som delvis blir foder och det syre genom fotosyntesen.

Vad vore du och jag utan syre?

Men – vad ger oss kossan?

Människan har haft husdjur sedan urminnes tider.

Skiten blir gödning

Nötkreatur ger oss mjölk som bland annat blir till smör, grädde, mjölkpulver och ost.

En ko mjölkar lite drygt 5.000 liter per år.

Det motsvarar mängden bensin du skulle behöva för att ta dig 1,5 varv runt jorden i en normalbil.

Dessutom ger hon en kalv varje år där hälften blir nästa generations kor och den andra halvan blir mat.

Någon enstaka får lyckan att framleva sina dagar som tjur.

Vid slakt tas varje del av kossan om hand där det huvudsakligen blir kött.

Skor, godis och smink är produkter de flesta av oss använder dagligen.

De innehåller delar från kon.

Läkemedel är en annan sektor som drar nytta av kossans kvarlevor.

För dem som inte gillar kött eller föredrar alternativodlat skall veta att skiten blir gödning för att kunna odla det ädla gröna.

”Utan gödsel från kor – ingen ekologisk mat!”

Utan gödsel från kor – ingen ekologisk mat!

För den naturintresserade, eller snarare alla som vistas i naturen, ger hon naturupplevelser vare sig vi vill eller inte.

En betad ekskog, skärgårdsö, dal- eller fjällsida hade inte funnits om inte kon fanns vid vår sida.

Kretsloppet Om en ko skulle spä på atmosfären med ytterligare ”växthusgaser” vore det en upptäckt värd ett Nobelpris.

”Flugviftande”

Om så vore innebär det att hon skulle skapa energi när hon i själva verket ”bara” är en kretsloppsvarelse som tjänat människor i hundratusentals år.

Om så vore hade vi, och människor före oss, förstått hennes förmåga och utvecklat teknik för att dra fördel av denna produktion.

Det gör vi inte och har aldrig gjort, mer än ovan nämnda.

Varför bygga biogasanläggningar när vi skulle kunna ha tusen kor – som dessutom mjölkar? Vem vet?

Jag har faktiskt, näst intill nördigt, ägnat mycket tid åt att få tag i någon som kan förklara hur det verkligen förhåller sig med det här.

Naturvårdsverket, Jordbruksverket, WWF eller Naturskyddsföreningen har inte kunnat leverera någon trovärdig förklaring.

De brukar börja lite ”flugviftande” med att en ”ko avger metan”.

”Sen brukar de snurra in sig om avskogning i Amazonas”

Jo, det vet jag – och?

Sen brukar de snurra in sig om avskogning i Amazonas.

Jo, det vet jag -– och?

Dålig stämning

För att avgränsa diskussionen ber jag vederbörande förklara hur det fungerar för en svensk ko – i Sverige???

– Så kan man inte göra?

Varför inte????

Därefter blir det dålig stämning.

Då är det är bäst att avsluta samtalet.

Rösten i andra änden avger oftast ett pustande ”hej då”.

Ingen vet alltså men ändå säger alla samma sak i den här frågan.

De som inte pratar nickar. Lek med tanken hur din tillvaro skulle se ut om allt nötkreatur slogs ut i klimatets namn.

I dag är det ”alla själars dag” – om du inte visste det.

+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS