Ny EU-regel: Krav på drönarkörkort från 1 januari

Ny EU-regel: Krav på drönarkörkort från 1 januari

2021-01-04 0 av Annicka Gunnarsson
SVERIGE

Den 1 januari fick alla medlemsländer i EU nya regler för drönare. Från och med idag, måndag, har svenskarna möjlighet att registrera sig som operatör och skaffa drönarkort.

Från och med idag, måndag, har svenska drönarägare möjlighet att registrera sig som operatör och skaffa drönarkort. Den som vill flyga med drönare i EU ska ha genomgått alla krav senast den 10 januari enligt ett pressmeddelande från Transportstyrelsen.

Det tar cirka 5–10 min att registrera sig som operatör och cirka 30–40 minuter att genomföra provet för drönarkort. Registreringen kostar 50 kr per år och drönarkortet kostar 130 kr.

Förväntad ökning av drönare

Registreringen av drönare bidrar även till att öka tryggheten hos allmänheten genom att underlätta möjligheterna att identifiera operatörer i närområdet.

Anledningen till att de nya reglerna, som gäller i hela EU, har tagits fram är att det finns en förväntad ökning av drönare i luftrummet. Reglerna är till för att underlätta utvecklingen av drönare i framtiden.

Drönarflygning ska vara säker när trafiken ökar. Med tydliga regler kommer drönare inom många områden accepteras och förtroendet för drönarflygare öka.

– ”Vi är precis i början av en accelererande ökning av drönaranvändandet. Precis som för bilar, flygplan, båtar och motorcyklar krävs ett regelverk om samhället ska ha förtroende för det som händer.”

Rémi Vesvre, ledningsstrateg på Transportstyrelsen

Digitalt prov för drönarkort

Transportstyrelsen har haft stort fokus på att erbjuda smidiga digitala lösningar, som drönarguiden, men också möjlighet att alla prov för drönarkort ska genomföras online och inte fysiskt i klassrum, säger Rémi Vesvre, ledningsstrateg på Transportstyrelsen.

FAKTA / DRÖNARKORT

Drönare delas in i öppen, specifik och certifierad kategori.

Tre grundregler som alltid gäller vid drönarflygning:

  • Man inte får flyga utom synhåll.
  • Inte flyga högre än 120 meter (utom i visa fall).
  • Inte flyga på ett sätt som kan vara farligt för andra.

Läs mer om reglerna, registrera dig som operatör och ta drönarkortet på www.transportstyrelsen.se/dronare

TEXT

ANNICKA GUNNARSSON

annicka@oskarshamns-nytt.se

FOTO

TRANSPORTSTYRELSEN