Nya pengar är på väg i på ditt pensionskonto

Nya pengar är på väg i på ditt pensionskonto

2021-12-17 Av av Annicka GunnarssonEKONOMI

Nu i december fyller Premiepensionsmyndigheten på ditt pensionskonto med nya insättningar till din allmänna pension. Insättningarna på ditt pensionskonto görs årligen och baseras på dina inkomster. En del av insättningarna går till premiepensionen där du själv kan välja fonder.

Årligen avsätts pensionsrätter på ditt pensionskonto. Till din allmänna pension avsätts 18,5% av din pensionsgrundande inkomst upp till 7,5 inkomstbasbelopp. Av dessa går 16% går till inkomstpensionen och 2,5% går till premiepensionen.

Insättningarna till premiepensionen placeras i fonder enligt det val som du själv har gjort eller i AP7 Såfa som är en förvald fond för dig som inte valt att byta fonder.

Hur mycket får jag i pension i år?

Årets insättningar på ditt pensionskonto baseras på de inkomster som du hade 2020. Om du exempelvis hade en inkomst på 30 000 kronor i månaden, innebär det att du har fått pensionsrätter på drygt 60 000 kronor. Har du även tjänstepension får du ytterligare 16 000 kronor, eller mer beroende på vilket avtal du tillhör.

Vilka inkomster ger rätt till allmän pension?

Följande inkomster ger rätt till allmän pension:

  • Lön
  • Sjukpenning, sjuk- och aktivitetsersättning
  • Föräldrapenning
  • Ersättning från a-kassan om du varit arbetslös
  • Du kan även få pensionsrätt för studietiden och småbarnsåren

Vad är skillnaden mellan inkomstpension och premiepension?

Inkomstpensionen, där 16% avsätts, är en skuld som staten lovar betala dig i framtiden medan premiepensionen är ett system där dina pengar, 2,5% av den allmänna pensionen, är placerade i riktiga fonder i ditt namn.

Aktiv eller passiv PPM-sparare?

När det gäller premiepensionen, PPM, så kan du välja mellan att vara aktiv eller passiv. Om du är aktiv i ditt PPM-sparande så kan du själv välja att placera dina pengar i olika fonder. Det finns i skrivande stund 476 fonder att välja mellan.

Om du varit passiv med ditt PPM-sparande så är dina pengar investerade i den statliga fonden AP7 Såfa. AP7 Såfa har en låg fondavgift och anpassas beroende på din ålder. Upp till 55 år är det 100% aktier och ju äldre du blir så omfördelas innehavet mellan aktier och räntor.

För att se vilka fonder du har i ditt PPM-sparande då kan du logga in på Mina sidor på Premiepensionsmyndigheten. Där kan du enkelt byta dina fonder men tänk på att Pensionsmyndigheten inte tar något ansvar för eventuella förluster eller värdeminskning av fonder.

En trygg pension är något som de flesta eftersträvar. Foto: Freepik

FAKTA / PENSIONSMYNDIGHETEN

Din pension kommer oftast från flera olika håll och består av flera delar: allmän pension, tjänstepension och eventuellt eget sparande.

Pensionspyramiden illustrerar din pension. Grafik: Pensionsmyndigheten

Allmän pension är den statliga pension som Pensionsmyndigheten ansvarar över. Den består av flera olika delar som inkomstpension, inkomstpensionstillägg, premiepension och garantipension.

Du kan också få bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd till den allmänna pensionen. Dessutom kan du få efterlevandepension om den avlidne tjänat in till allmän pension.

pensionsmyndigheten.se kan du läsa mer om pension. Med BankID kan du logga in på Mina sidor för att se dina valda fonder och göra fondbyten som avser din premiepension dvs de 2,5% som du själv kan styra över.

På hemsidan minpension.se får du en översikt över hela din pension.

Dela gärna artikeln: