Peter Wretlund (S): ”Vi menar allvar med det”

Peter Wretlund (S): ”Vi menar allvar med det”

2021-04-21 Av av Mönsterås-NyttLÄNET

”Kulturinstitutioner i Region Kalmar län får ytterligare 512 000 kronor i stöd. Det står klart sedan Regionala utvecklingsnämnden i dag, onsdag, beslutat hur de pengarna ska fördelas”, skriver Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna i ett pressmeddelande.

”Under 2020 försämrades de ekonomiska villkoren drastiskt för de regionala kulturverksamheterna. I dialog med kulturministern Amanda Lind (MP) framförde Regionala utvecklingsnämndens ordförande, Karin Helmersson (C), önskemål om utökade bidrag för att trygga verksamheterna.”

– Det är verkligen skönt att kunna ta det här fördelningsbeslutet idag, våra regionala kulturverksamheter står för en stabil och trygg grund och jag är oerhört mån om att de ska klara de här tuffa tiderna, säger Karin Helmersson.

Fördelningen som beslutades är enligt följande:

Litteraturnod Vimmerby         250 000 kr
The Glass Factory                                                    150 000 kr
Kalmar läns Arkivförbund       62 000 kr
Riksteatern Kalmar län                                          50 000 kr
Summa                                                                                                    512 000 kr

– För oss är det av största vikt att hela länet nås av de extra bidragen, kulturen ska vara tillgänglig för alla och med det här visar vi också att vi menar allvar med det, säger Peter Wretlund (S), regionråd med ansvar för regional utveckling.

Ett exempel på det är att en del av pengarna går till Riksteatern Kalmar län, som arrangerar och engagerar barn och ungdomar i scenkonst.

– Vi vet att skolornas ekonomiska möjligheter att ta in teaterproduktioner är begränsade. Med det här stödet kan Riksteatern Kalmar län göra det enklare och billigare och på så sätt kan fler elever få en möjlighet att uppleva teater inom kommunernas kulturgaranti för skolan, säger Johanna Wyckman (L), regionråd.

ARKIVFOTO

SOCIALDEMOKRATERNA

Dela gärna artikeln: