Polisens varning: Se upp för falska paket-sms

Polisens varning: Se upp för falska paket-sms

2021-12-09 Av av Annicka GunnarssonSVERIGE

Polisen har tagit emot flera samtal från allmänheten gällande bedrägerier och varnar därför för de falska paket-sms som sprids som en löpeld. De som klickar på länken i sms:et riskerar att få in appen FluBot i mobiltelefonen.

Inför jul är det många som beställer paket i webbutiker. Paketleveranser aviseras ofta via sms där mottagaren av sms:et får klicka på en länk för att exempelvis boka datum för hemleverans. Bedragare utnyttjar detta och skickar falska paket-sms med en länk som startar nerladdning av appen FluBot.

”Om du klickar på länken i sms:et riskerar du att dela lagrat innehåll med appen samtidigt som den skickar vidare stora mängder sms med liknande länkar till dina telefonkontakter,” skriver polisen i ett meddelande.

Skadlig programkod

I meddelandet kan det exempelvis stå ”Vi har försökt leverera ditt paket, kontrollera dess status här” och ”Vi har ett paket till dig, planera leverans” och en länk. Ofta skickas flera liknande sms till samma person och det är främst mobiltelefoner med Android som är drabbade.

Klickar du på länken kan FluBot installeras på mobilen. FluBot är en trojan dvs. ett datorprogram som utger sig för att vara till nytta eller nöje, men som innehåller skadlig programkod som kan stjäla dina lösenord och annan känslig information. Det kommer också att komma åt kontaktinformation och skicka ut ytterligare sms, vilket innebär att spionprogramvaran sprids ytterligare.

Skärmdump med falskt paket-sms.

Polisens uppmaning att tänka på

  • Klicka aldrig på länkar i sms och mejl om du inte är helt säker på var de kommer ifrån
  • Om du väntar på att ett paket ska levereras, gå alltid tillbaka till din beställningsbekräftelse och följ leveransinformationen som webbutiken lämnat.

Polisens råd till dig som drabbas

  • Det räcker inte med att radera appen, telefonen måste återställas till fabriksinställningarna. Du kan söka upp guider online för just din mobil.
  • Om du är osäker på om du har laddat ner appen, kontrollera SMS-förbrukningen och se om förbrukningen är onormal. Det kan du göra om du loggar in på din teleoperatörs hemsida.
  • Kontakta din teleoperatörs kundtjänst om du är osäker.

Foto: Freepik

Dela gärna artikeln: