Recept: Baka en smarrig Oreotårta om du får oväntat besök i helgen

Recept: Baka en smarrig Oreotårta om du får oväntat besök i helgen

2021-10-15 Av av Birgittas Café



RECEPT

I ett samarbete med Birgitta’s Café i Björkshult utanför Högsby bjuder vi smarriga recept. Baka själv och njut av något gott i helgen!

Oreokex, ett välkänt och populärt kex som många älskar. Vissa dela kexen i två delar och äter först den ena, sedan den andra delen, andra doppar kexen i mjölk, sen finns det andra som äter först fyllningen och sedan själva kexet…

Det finns så många olika sätt att äta Oreokex och inget sätt är rätt eller fel. Men man kan inte bara äta kexen utan det går även utmärkt att använda det som ingrediens i bakverk. Idag ska ni får en söt och len tårta av cheesecake typ. Fast helt utan gräddning och utan gelatin. Helt enkelt en perfekt tårta att tillaga när man får oväntat besök.

Oreotårta

Ingredienser till 6-8 bitar

  • 1 paket Oreokex
  • 50g smör
  • 100g färskost (t.ex. Philadelphia)
  • 250 ml vispgrädde
  • 3 tsk florsocker
  • 1,5 tsk vaniljsocker

Gör så här:

  1. Klä en springform med 20cm i diametern med bakplåtspapper på botten.
  2. Mixa Oreokexen till ett fint smul i en matberedare, för hand eller med hjälp av en stavmixer. Tänk på att spara några (ca.3-5) kex till dekoration
  3. Smält smöret i en kastrull och blanda ihop med kakorna till en formbar massa
  4. Tryck ut massan i botten på springformen med hjälp av en matsked så att det blir en packad tät massa utan några lösa smulor.
  5. Ställ formen i kylskåpet medan du blanda ihop fyllningen
  6. Vispa ihop grädde, färskost, florsocker och vaniljsocker till en fluffig och krämig mousse.
  7. Bre ut krämen jämn på kakbotten.
  8. Dela de sparade Oreokexen i små bitar och dekorera tårtan med det.
  9. Låt stå i kylskåpen till serveringen.
Dela gärna artikeln: