RECEPT: Birgitta’s Café bjuder på tysk ostkaka – Käsekuchen

RECEPT: Birgitta’s Café bjuder på tysk ostkaka – Käsekuchen

2021-08-07 Av av Birgittas Café



SOMMARRECEPT

Under hela sommaren kommer vi att presentera härliga recept varje vecka i ett samarbete med Birgitta’s Café i Björkshult utanför Högsby. Baka och njut av något gott!

Denna kaka bakade mormor alltid när vi var på besök hos henne. När hon bakade kakan så fylldes hela huset med den härliga doften av vanilj. Lukten var så underbar att vi knappt orkade vänta till kakan var färdiggräddat. Så det blev många gånger där vi fick äta mormors Käsekuchen när den fortfarande var ljummen.

Kakan är krämig och len i konsistensen, lite syrlig med toner av vanilj och en krispig mördegsbotten. Så gott att man inte behöver äta något till kakan. Vissa tyskar föredra att äta Käsekuchen med grädde eller bär men vi gillar den som den är.

Käsekuchen – tysk ostkaka

Ingredienser ger ca.12-14 bitar

Mördeg

  • 250g vetemjöl
  • 75g strösocker
  • 125g smör
  • 1 ägg

Fyllning

  • 40g marsan (vaniljsås att koka)
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 kg kvarg eller kesella
  • 4 ägg
  • 200g socker
  • 215 ml rapsolja

Gör så här

  1. Blanda snabbt ihop mjöl, strösocker, smör och ägget så att alla ingredienser har blandats till en smidig deg. Knåda inte för länge annars blir mördegen för ”kladdig”. Låt degen vila i ca. 30 minuter.
  2. Klä en springform (26 cm i diametern) med bakplåtspapper. Värm ugnen på 175 grader varmluft.
  3. Kavla ut degen på botten av formen och dra upp degen till en liten kant. Grädda degen i mitten av ugnen i 10 minuter. Ta ut kakan därefter.
  4. Dela äggulan och äggvita i två olika skålar.
  5. Vispa äggvitan vit och hård. Ställ åt sidan.
  6. Vispa ihop äggulan och strösocker tills sockerkristallerna har löst upp sig och du får en slät massa.
  7. Häll ner kvarg och blanda ihop det med äggmassan.
  8. Tillsätt marsanpulver och vaniljsocker och blanda ordentligt.
  9. Häll i oljan och blanda allt noga till en jämn och slät massa.
  10. Fördela massan på den förgräddade mördegsbotten.
  11. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca. 25–30 grader eller till kakan har fått en fin gyllenbrun färg. Ta ut kakan ur ugnen och låt vila i ca. 5 minuter.
  12. Ta bort springformen med hjälp av en kniv. Låt kakan svalna
  13. Avnjut kakan ljummen eller kall.
Dela gärna artikeln: