RECEPT: Rabarberbullar med smak av sommar

RECEPT: Rabarberbullar med smak av sommar

2021-06-11 0 av Birgittas Café



SOMMARRECEPT

Under hela sommaren kommer vi att presentera härliga recept varje vecka i ett samarbete med Birgitta’s Café i Björkshult utanför Högsby. Baka och njut av något gott!

Nu är den härliga årstiden här. Man drunknar i all rabarber och de första jordgubbarna börja mogna. Alla känner väl till vaniljbullar, solskensbullar, krämbullar, ja kärt barn har många namn…

På Birgitta’s Café brukar vi baka årstidsrelaterat och gillar att prova nya kombinationer. Vi tänkte göra en lättare, friskare version som ger en antydan om den kommande sommaren. Rabarberns fruktiga syra i kombination med de söta jordgubbarna och den fluffiga jästdegen är bara så gott. Vi hoppas det smakar!

Rabarberbullar

Ingredienser till cirka 24 bullar

  • Rabarber-& jordgubbssylt:
  • 400 g rabarber
  • 500 g jordgubbar
  • 1 kg Syltsocker
  • Juice från 2 ekologiska citroner
  • Vetedeg:
  • 14 dl vetemjöl
  • 2 dl strösocker
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 200 g smör
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 liten nypa salt
  • Topping:
  • 50 g smör
  • 1,5 dl strösocker

Så här gör du:

  1. Smält smöret, tillsätt mjölk, socker och kardemumma. Värm upp det tills mjölken blir ljummen (cirka 35 grader)
  2. Tillsätt jästen och rör ut med vätskan.
  3. Tillsätt mjölet lite i taget. Arbeta ihop ingredienserna till en jämn och fin deg. Degen ska vara lös men får inte klibba fast på fingrarna.
  4. Låt degen jäser i cirka 45 minuter eller tills den har fördubblat storleken.
  5. Koka sylten under tiden du väntar. Skär rabarbern i cirka 3 cm bitar. Ta bort det gröna från jordgubbarna. Lägg rabarbern tillsammans med jordgubbarna, citronjuicen och syltsockret i en kastrull. Koka upp allt och låt det sedan koka i minst 4 minuter. Använd en stavmixer för att få en fin och slät konsistens i sylten.
  6. Tipp: för att kolla om konsistensen på sylten är tillräckligt tjock kan du hälla lite sylt på en tallrik. När det har svalnat ser du om det är tillräckligt tjock. Annars behöver du koka sylten ännu längre.
  7. Om du häller sylten kokhett i glasburkar med skruvlock håller det sig ett bra tag.
  8. När degen har jäst ordentligt dela du den i 24 bitar och rulla till släta bullar. Lägg de på en bakpappersklädd plåt och låt jäsa övertäckta i ytterligare minst 30 minuter.
  9. Sätt ugnen på 175 grader (varmluft)
  10. Gör ett djupt hål i mitten av bullarna och klicka eller spritsa sylten i varje hål.
  11. Grädda bullarna tills de är gyllenbruna i mitten av ugnen (cirka 8-12 minuter). Ta ut bullarna och låt svalna.
  12. Smält smöret och pensla bullarna med det. Doppa bullarna i socker.
  13. Njut av somriga rabarberbullar!