REKO-ring Mönsterås får årets miljöstipendium av Mönsterås kommun

REKO-ring Mönsterås får årets miljöstipendium av Mönsterås kommun

2021-12-21 Av av Annicka GunnarssonMÖNSTERÅS

Mönsterås kommun tilldelar REKO-ringen i Mönsterås 2021 års miljöstipendie för att ha gett kommuninvånare ett enkelt sätt att handla närodlade och närproducerade livsmedel. REKO-ringen startade upp i maj och har idag, tisdag, den sista utlämningen för i år – den stora julutlämningen.

Årets miljöstipendium 2021 går till REKO-ringen i Mönsterås som ger invånarna i kommunen möjlighet att handla närodlade och närproducerade livsmedel. Det är miljö- och byggnadsnämnden i Mönsterås kommun som valt årets mottagare av miljöstipendiet.

Juryns motivering

REKO-ring Mönsterås tilldelas Mönsterås kommuns miljöstipendium för särskilt förtjänstfull insats 2021 med följande motivering:

”För att ha gett kommuninvånarna ett nytt enkelt sätt att handla närodlade och närproducerade livsmedel. Rekoringen bidrar till minskade transporter och minskat matsvinn och ökar möjligheten att äta vad säsongen erbjuder. Utlämningen innebär också ett bra tillfälle för producenter och konsumenter att mötas och dela idéer och önskemål för att utveckla rekoringen.”

Producenter deltar regelbundet

REKO-ringen startade upp i mitten av maj 2021 och sedan dess har producenterna haft utlämning varannan tisdag. Först i Oskarshamn och lite senare på torget i Mönsterås. Johanna Hägerby, som tillsammans med maken Daniel Hägerby, driver Alvas Naturbete utanför Mönsterås, är administratörer för Mönsterås REKO-ring. Själva säljer de bland annat grönbetesägg, honung, lammkött och fårskinn.

Andra producenter som deltar regelbundet eller under säsong på REKO-ringen i Mönsterås är bland annat hembakat från Birgittas Café, grönsaksskott från Mikrogrönsaker, nötkött från Birgitta och Evalds ekologiska naturbeteskött, rapsolja från Nöbble Gård, grönsaker från Kråkebäcks trädgårdsland, ost från Skurö Gårdsmejeri & Butik, fläskprodukter från Voxtorpsgården, must från MarkCider och pralier från Hamnede Choklad.

Beställning sker i Facebook-gruppen REKO-ring Mönsterås och utlämning av lokala varor sker tisdagar ojämn vecka. Idag, tisdag den 21 december, sker årets stora julutlämning där 13 producenter deltar. Alla produkter förbeställs i annonserna på Facebook och utlämningen är endast för förbeställda varor.

Prisutdelning på nationaldagen

Eftersom det inte blev någon utdelning av miljöstipendium förra året beslutade miljö- och byggnadsnämnden i början av december att miljöstipendiet kommer delas ut för år 2020, som tilldelats Fliseryds sportfiskeklubb, och 2021, som tilldelats REKO-ringen, samtidigt.

Utdelningen av priserna sker på nationaldagen, den 6 juni 2022.

Ägg på flak
Naturbetesägg är populärt att handla på REKO-ringen i Mönsterås. Foto: Freepik

FAKTA / REKO-ring

REKO står för Rejäl Konsumtion och är ett sätt att handla lokalproducerad mat, helt utan mellanhänder. Konsumenter och producenter på en ort går samman och startar en REKO-ring där råvaror och produkter säljs direkt från producent till konsument. Alla beställningar görs i förväg i en Facebook-grupp och utlämning sker på en parkering.

Foto: Freepik

Dela gärna artikeln: