Så kan du förbereda din katt inför registreringen

Så kan du förbereda din katt inför registreringen

2022-06-23 Av av Annicka Gunnarsson
KATTREGISTER

Precis som för hundar finns det ett riksdagsbeslut på att samtliga katter ska vara märkta och registrerade från och med januari 2023. Kattägare ska då registrera sin eller sina katter hos Jordbruksverket. Målet är att öppna för registrering i mitten av januari 2023.

Syftet med den nya lagen är att göra ägarens ansvar för katten tydligt, stärka djurskyddet och höja kattens status. När katter är märkta och registrerade blir det enklare att återförena en bortsprungen katt med sin ägare och att identifiera vilka katter som saknar ett hem så att de kan tas om hand.

Alla katter ska märkas

Jordbruksverket meddelar att myndighetsregistret inte kommer att vara samma sak som de frivilliga register Kattförbundet SVERAK och Svenska Kennelklubben driver. Jordbruksverket för dock dialog med dessa organisationer i arbetet med att utforma en bra lösning.

Som kattägare kan du förbereda dig redan idag genom att boka tid hos veterinär för att se till att din katt är märkt, antingen med chip eller tatuering. Då blir det enklare att registrera katten när myndighetsregistret öppnar för registrering. Om din katt redan är märkt behöver du inte göra något i dagsläget.

Foto: Freepik

Dela gärna artikeln: