SHL-HOCKEY: IK OSKARSHAMN BESEGRADE SKELLEFTEÅ AIK

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

Skellefteå AIK – IK Oskarshamn 2–3 (0–1, 0–1, 2–1)

Mål, IKO: Kim Rosdahl 2, Jonas Engström.

IK Oskarshamn ledde med 2-0 efter två perioder.

Skellefteå AIK gick upp till 2-2 i början av slutperioden.

Men IKO vann med 3-2. Lagkaptenen Jonas Engström (översta bilden) blev matchhjälte.

Kim Rosdahl gjorde två mål (sex fullträffar totalt hittills under säsongen).

Kim Rosdahl. Foto: Pierre Stjernfeldt

Det första satte han i den första perioden, efter ett utmärkt förarbete av de skickliga kedjekamraterna – Fredrik Olofsson och Patrik Karlkvist.

Tvåan kom i boxplay, fyra mot fem, i slutet av mellanakten. Kim Rosdahl tog vara på en hemmabjudning.

Dessförinnan hade SAIK fått sju (!) minuter i powerplay. IKO:s Cam Brace åkte på fem minuter och matchstraff för en ful eftersläng (slashing) med klubban – och två minuter för en charging på Adam Wilsby.

”Vet inte varför”

Till Cmore sa Adam Wilsby att Cam Brace-tacklingen tog mest mot högeraxeln och ”lite mot huvudet”.

Men efterslängen med klubban var ful, konstaterade Adam Wilsby.

– Jag vet inte varför han var så het, sa han till Cmore.

Cameron Brace. Foto: Pierre Stjernfeldt

Från domarhåll förklarade man sig i Cmore-sändningen.

Man bedömde inte att tacklingen tog mot huvudet. Däremot konstaterade man att Cam Brace kom in från en farlig vinkel och använde för mycket kraft i tacklingen. Man slog också fast att Cam Brace siktade uppåt. Därmed fick han en tvåa för charging.

Femman fick han för vårdslöst spel med klubban. Dels för slaget mot kroppen och sedan för en crosschecking där klubban träffade ansikte, hals och bröst. Det är inte okej att använda klubban på det sättet, det handlar om spelarnas säkerhet, påpekade man från domarhåll i Cmore-sändningen.

Joe Cannata var sanslöst vass i IKO-målet. Vi fick se några av de svettigaste SHL-räddningarna för säsongen – alla lag och matcher inräknade.

Två snabba mål

Tack vare honom hade IKO en 2-0-ledning inför slutperioden.

Joe Cannata. Foto: Pierre Stjernfeldt

Men SAIK:s utdelning kom i början av den tredje perioden. Två snabba mål i powerplay, fem mot fyra.

2-2 efter knappt två minuter.

IKO:s Daniel Muzito-Bagenda fick en klubba i ansiktet under slutfasen av perioden, men domaråtgärden lyste med sin frånvaro.

En situation som man kanske slutade fundera på när Jonas Engström skickade in 3-2-målet, med två minuter och 36 sekunder kvar av den tredje perioden. Det var hans tredje mål för säsongen.

IKO-backen Philip Samuelsson blev utvisad när det var knappt två minuter kvar, då SAIK spelade sex mot fem i jakten på en kvittering.

Sju av nio möjliga

Därmed spelade hemmalaget sex mot fyra.

Men IKO stängde igen på ett skickligt sätt.

Därmed tog IKO sju poäng, av nio möjliga, på långresan (Örebro borta, Djurgården borta och SAIK borta).

Imponerande, minst sagt.

Noterbart är att IKO-centern Johan Johnsson missade lördagskvällens match på grund av skadekänningar.

Därmed fick Hampus Plato göra SHL-debut.

Här är SHL-tabellen.

Här är IKO:s interna poängliga.

Här har vi samlat alla våra IKO-artiklar, in och läs.

Oskarshamns-Nytts stjärnliga:

***  Joe Cannata. Grymt bra i IKO-målet. Några av de svettigaste räddningarna hittills under SHL-säsongen, alla lag och matcher inkluderade. I den här matchen hade han 94,44 i räddningsprocent (SAIK vann skotten med 36-25).

** Fredrik Olofsson. Mycket bra. Förstakedjan med Olofsson, Kim Rosdahl och Patrik Karlkvist var strålande i offensiven. Vi kommer tveklöst att få se Olofsson i Tre Kronor-tröjan igen.

Kim Rosdahl. Tvåmålsskytt. Han är uppe på sex mål totalt nu. Trivs utmärkt med de gamla Modo-polarna Fredrik Olofsson och Patrik Karlkvist i förstakedjan.