Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Ska Mönsterås kommun få en medborgarvänlig vindkraftsplan? Så svarar kommunalrådet

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

MÖNSTERÅS

I torsdags skrev vi om fullmäktigeledamöterna Chatrine Pålsson Ahlgren (KD) och Madeleine Rosenqvist (KD) och duons interpellation till kommunstyrelsens ordförande Anders Johansson (C).

De undrar om han anser att en ny medborgarvänlig vindbruksplan ska arbetas fram och antas innan det fattas beslut om nya vindkraftsparker i Mönsterås kommun.

Han svarade på måndagens fullmäktigemöte:

– I mina överväganden, så noterar jag att Mönsterås kommun var föredömligt tidigt ute med att anta en vindbruksplan, som ett tematiskt tillägg till översiktsplanen. Det var 2010 – och den togs i politisk enighet. Planen är ett viktigt hjälpmedel för att tillvarata den naturresurs som vinden utgör – och balansera vindkraften mot andra intressen. Planen från 2010 var väldigt framåtsyftande och hanterade de avvägningar och ställningstaganden som fortfarande är aktuella i samband med uppförandet av en vindkraftspark.

”De högre verken innebär både för- och nackdelar när det gäller påverkan på omgivningen”

ANDERS JOHANSSON (C), KOMMUNALRÅD I MÖNSTERÅS KOMMUN

– Den innehåller också ett ambitiöst produktionsmål på 300 megawatt, installerad effekt. Det är ett mål som vi inte har nått än – men vi är på ganska god väg. Däremot har den tekniska utvecklingen inom vindkraften gått fort. Verken som byggs i dag är större och betydligt effektivare än de som byggdes 2010. I dag byggs det färre, men effektivare, verk. De högre verken innebär både för- och nackdelar när det gäller påverkan på omgivningen. Färre verk innebär att mindre ytor inom en vindkraftspark tas i anspråk, men de höga verken ökar påverkan på landskapsbilden.

”Behöver förnya”

– I samband med att vi nu tar fram en ny översiktsplan, så behöver vi även förnya vindkraftsplanen. Det är ett arbete som förhoppningsvis kan inledas i höst. Jag bedömer att den gamla planen fortfarande kan gälla som en grund för det pågående arbetet – men jag tycker att det är lämpligt att slutliga ställningstaganden för projekt görs efter att den nya planen är färdig, sa Anders Johansson.

Anders Johansson (C), kommunalråd i Mönsterås kommun. Foto: Peter A Rosén

Madeleine Rosenqvist:

– Tack, Anders, för svaret. Vi skrev interpellationen efter att vi hade mött medborgare som kände en viss oro för att vi bygger för många vindkraftverk. Jag är inte emot vindkraften. Jag är för vindkraft, kärnkraft, vattenkraft och solceller. Men man måste också lyssna på medborgarna. Därför lade vi fram förslaget om en medborgarvänlig vindbruksplan. Och jag hoppas att vi får fram det, så att vi kan bygga på ett sätt som fungerar.

– Jag beklagar att vi har lagt ned så mycket kärnkraft. Baskraften är det viktigaste vi har – och vi kommer att behöva mycket mer el framöver, sa Madeleine Rosenqvist.

Madeleine Rosenqvist (KD). Arkivfoto: Peter A Rosén

Chatrine Pålsson Ahlgren:

– Jag vill också tacka Anders Johansson för svaret. Som Madeleine precis beskrev, så behöver vi mycket energi för hela vårt samhälle. Och då behövs alla energiformer. Jag har bara en fråga till Anders Johansson – vad betyder ordet ”förhoppningsvis”? Vad är det som gör att du inte kan lova rakt ut att man ska sätta i gång med en vindbruksplan?

Chatrine Pålsson Ahlgren (KD) och Madeleine Rosenqvist (KD). Foto: Peter A Rosén

Anders Johansson svarade:

– Jag kunde ha sagt att vi sätter i gång den i höst – men eftersom vi inte har något beslut på det, så kan man inte lova något.

”Jag visste väl att du är klok”

CHATRINE PÅLSSON AHLGREN (KD)

Chatrine Pålsson Ahlgren igen:

– Ja, jag visste väl att du är klok. Då tar vi det här som ett löfte – och nu är det många vittnen. Och ni vet att det som är sagt muntligt är precis lika viktigt som det som står skriftligt. Då startar vi till hösten.

”Vindkraften löser inte vår framtida energiförsörjning”

ANNI JUHL NIELSEN (SD)

Anni Juhl Nielsen (SD):

– Jag tycker att förslaget är bra. Vindkraften löser inte vår framtida energiförsörjning – den är inte planeringsbar och den är inte pålitlig. Reservkraft i form av vattenkraft, kärnkraft eller kraftvärme kommer alltid att behövas. Vindkraftverken förstör vår natur och närmiljön för grannarna. Många av dem som bor utanför tätorterna kommer att uppskatta om den styrande majoriteten lyssnar på dem och låter bli att tillåta nya vindkraftverk mot deras vilja.

”Det är bra att vi väljer att se över vår vindkraftsplan”

Britt-Marie Domeij (M):

– Det är bra att vi väljer att se över vår vindkraftsplan, så att vi får en modern sådan som passar ihop med det samhället som vi lever i nu. Det finns många åsikter om energin. Energin behöver vi – och vi behöver olika sorter – men det ska vara på människornas villkor.

”Vi kommer att behöva mycket el. Vi kommer att behöva varenda kilowattimme som vi kan producera i det här landet”

ANDERS JOHANSSON

Anders Johansson igen:

– Mycket av det som har sagts är klokt. Vi kommer att behöva mycket el. Vi kommer att behöva varenda kilowattimme som vi kan producera i det här landet. Jag ser ett problem när vi ställer de olika elproduktionsformerna mot varandra – vi är inte där. Vi har inte råd med det. Vi kommer att behöva varenda kilowattimme som vi kan producera under de närmaste åren. Ja, det kommer att vara så under överskådlig framtid, nästan. Sedan kan vi kanske börja diskutera om elproduktionsformerna. Men nu måste vi få fram el, så att vi kan gå över till ett fossilfritt samhälle. För det är där vi måste hamna.

– Vindkraft är ett av elproduktionssätten – och där har vi i vår kommun kanske störst möjligheter att bidra, sa Anders Johansson.

”Vi ska ha en vindbruksplan och vi behöver uppdatera den”

ROBERT RAPAKKO (S), OPPOSITIONSRÅD I MÖNSTERÅS KOMMUN

Oppositionsrådet Robert Rapakko (S):

– Vi ska ha en vindbruksplan och vi behöver uppdatera den. Jag tycker också att vi ska uppdatera den innan vi tar några nya beslut. Sedan blir det alltid lite luddigt när det kommer till vad man lägger i ordet medborgarvänlig. Någon kommer alltid att hamna närmast – så är det. Det kan man alltid fundera på. Jag vågar inte svära på att alla alltid kommer att vara nöjda. Det tror jag inte. Jag tror exempelvis inte att alla är nöjda med vattenkraften i dag. Men så många som möjligt ska känna att vi gör samhällsnytta.

”Har byggt många”

– Vi har byggt många vindkraftverk i Mönsterås kommun – jag kan tycka att fler kommuner borde följa vårt exempel, så att fler bär ansvaret. Jag ser en framtid med mer havsbaserad vindkraft. Jag ser kanske inte, som Moderaterna, att vi ska bygga kärnkraft i fler kommuner. Jag tror att kärnkraften kommer att finnas kvar och utvecklas på de platser där den finns i dag.

Robert Rapakko (S) är oppositionsråd i Mönsterås kommun. Foto: Peter A Rosén

Torbjörn Uddén (L):

– Vi tycker att det är jättebra med en uppdatering av vindkraftsplanen. Vi måste ha något någorlunda aktuellt att förhålla oss till. Vi ska se till att så många som möjligt blir nöjda. Sedan kan man tänka åt andra hållet också – att vi ska sikta på att dra ned på elförbrukningen. Inte bara fortsätta med en ökning.

Torbjörn Uddén (L). Foto: Peter A Rosén
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS