Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

SLUTSATSEN: ”Då slipper man tvätta händerna efter den 9 februari”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LÖRDAGSKRÖNIKAN

Nästa vecka tas restriktionerna bort, det meddelades på fredagsmorgonen. Hörde ni den kollektiva sucken av lättnad från nästan hela svenska folket, inte minst hotell- och restaurangbranschen och idrottsföreningar.

Lite paradoxalt är det ändå – att vi plockar bort restriktioner när smittspridningen är på nivåer vi inte sett tidigare under pandemin.

”Vaccinationerna har gjort sitt och vi kan ju inte fortsätta i oändlighet med stränga restriktioner mot något som inte är värre än säsongsinfluensan”

THOMAS WENNERKLINT, KRÖNIKÖR

Fast när det nu inte blir så allvarliga konsekvenser för de som smittas, utom i undantagsfall då, så år det logiskt. Vaccinationerna har gjort sitt och vi kan ju inte fortsätta i oändlighet med stränga restriktioner mot något som inte är värre än säsongsinfluensan.

Men vid smitta och symtom gäller ju fortfarande samma regler som nu, att hålla sig hemma och provta sig, om jag fattat det hela rätt. Och sitta i hemkarantän.

”Vettigt”

Och det är väl vettigt.

MEN jag tycker fortfarande att FHM och regeringen gjorde fel när man så hårt hävdade att skolorna skulle bedriva närundervisning till nästan varje pris.

Om målsättningen med restriktionerna var att begränsa smittan så begriper jag inte hur man kunde motivera att hålla skolorna öppna.

Det hade nästan varit bättre att man bestämt att högstadiet och gymnasiet skulle köra distansundervisning från vårterminsstarten till sportlovet. Så man visste vad som gällde.

Som jag skrev för någon vecka sedan så blir det varken hackat eller malet nu när det fattas så många elever. Varken för de som är på plats eller för de som är hemma.

”Bristen på kontinuitet blir påtaglig”

Bristen på kontinuitet blir påtaglig och det är ju inte så att det saknas erfarenhet av distansundervisning. Den är vi ju bekant med sedan tidigare.

Måndag och tisdag var det tretton elever borta i en av mina sjuor och i den andra var det fjorton – halva klassen.

Halvklasslektioner

På gymnasiet har det hittills varit lite bättre procentsiffror, men den här veckan har det börjat närma sig samma nivåer som på grundskolan.

När det här skrivs är det fredag eftermiddag och jag har precis avslutat arbetsveckan med två halvklasslektioner i sjuan.

Fast den här veckan var det mer kvartsklasslektioner – i ena gruppen var sex elever och den andra var det sju.

På många håll har förvaltningar och rektorer beslutat att gå över till distans för både skolor och/eller enskilda klasser. På andra håll har man inte vågat eller velat ta de besluten.

”Håll med om att det är en aning fånigt att inte få sitta för många vid ett bord på krogen, eller att man har varit tvungen att gå hem ett visst klockslag, samtidigt som det inte är några bekymmer att ha trettio elever i ett klassrum. Logik?”

Men håll med om att det är en aning fånigt att inte få sitta för många vid ett bord på krogen, eller att man har varit tvungen att gå hem ett visst klockslag, samtidigt som det inte är några bekymmer att ha trettio elever i ett klassrum. Logik?

Dessutom – vilka grupper har drivit smittan i den här senaste vågen? Jo, främst barn och ungdomar.

Nåja, vi får hoppas att vi nu är ute ur det värsta och att vi ser slutet på restriktioner av den omfattning vi haft.

Däremot får vi nog leva med smittan länge, om än i mindre omfattning.

Vad har vi då lärt oss av den här pandemin som vi kan ta med oss?

Förhoppningsvis har vi lärt oss att visa hänsyn mot varandra, att hålla avstånd och sköta om vår hygien bättre.

”Hoppas det fortsätter”

Läste något humoristiskt inlägg där det stod: ”Då slipper man tvätta händerna efter den 9 februari”.

På skoj förstås, men sanningen är ju den att sedan pandemin började så har de ”vanliga” förkylningarna minskat betänkligt – så lite renligare har vi säkert blivit. Hoppas det fortsätter.

Ändå lite hemskt att det ska till en pandemi för att vissa ska börja tvätta händerna bättre eller nysa i armvecket.

”Tyvärr fick vi också lära oss hur skört vårt samhälle var”

Vi har också lärt oss mer om att arbeta på distans i olika former och träffas digitalt. Inte minst i skolans värld gick det fort att ställa om – det var den mest effektiva fortbildning som jag varit med om. Den var av nöden tvungen, men vi får nytta av detta på många olika sätt i framtiden.

”Inte speciellt god”

Tyvärr fick vi också lära oss hur skört vårt samhälle var. Beredskapen för en pandemi var inte speciellt god. Det såg vi när vårdkapaciteten inte räckte till och när vi inte kunde skydda våra äldre på ett tillfredsställande sätt.

När vi nu äntligen skönjer ljuset i tunneln kan man ju hoppas att vi drar nytta av de lärdomar vi fått. Tar vara på det som vi gjort bra och åtgärdar de brister vi sett.

Ta hand om varandra!

Ha en fortsatt trevlig helg!

/Thomas

Foto: Freepik

Montage: Oskarshamns-Nytt

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS