Smittskyddsläkaren i länet: Delta inte i matcher och tävlingar

Smittskyddsläkaren i länet: Delta inte i matcher och tävlingar

2021-04-29 0 av Mönsterås-Nytt

LÄNET

”Med anledning av att Folkhälsomyndigheten den 28 april beslutat att göra enstaka matcher och tävlingar utomhus möjliga för barn och unga födda 2002 eller senare vill smittskyddsläkaren tydliggöra den regionala rekommendationen för Kalmar län.”

Så skriver smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin i ett beslut på torsdagen.

Hon fortsätter så här:

”På grund av det allvarliga läget i Kalmar län med en mycket hög smittspridning och en hög belastning på sjukvården i länet har smittskyddsläkaren i Kalmar län utfärdat regionala rekommendationer för länet den 26 april, som tillägg till Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd.”

”De främsta rekommendationerna är att inte träffa andra än dem man bor med, utöver det som är nödvändigt i skolan eller på arbetsplatsen och att inte samla människor”

LISA LABBÉ SANDELIN, SMITTSKYDDSLÄKARE I REGION KALMAR LÄN

”De främsta rekommendationerna är att inte träffa andra än dem man bor med, utöver det som är nödvändigt i skolan eller på arbetsplatsen och att inte samla människor.”

”Viktigt”

”Motion är viktigt för folkhälsan och träning för barn och unga är en prioriterad verksamhet även under pandemin. Jämfört med träning innebär matcher och tävlingar en ökad risk för smittspridning eftersom barn från olika lag blandas. Samåkning till och från matchen eller tävlingen och möjligheten för föräldrar och funktionärer att samlas utgör också risker för smittspridning. Med anledning av den ökade risken för smitta i samband med matcher och tävlingar rekommenderar Smittskyddsläkaren i Kalmar län:

• barn och unga födda 2002 eller senare att inte delta i matcher och tävlingar under den period som de regionala rekommendationerna gäller.

• föreningar som bedriver idrottsaktiviteter för barn och unga födda 2002 eller senare att avstå från att ordna eller delta i matcher och tävlingar under samma period.

  • kommuner och föreningar håller sina idrottsanläggningar öppna endast för träningsverksamhet men inte för matcher och tävlingar när det gäller barn och unga födda 2002 eller senare.

Punkten handlar enbart om barn och ungdomar och berör inte seniorer.

”Till och med 16 maj”

De regionala rekommendationerna gäller under en begränsad period, i dagsläget till och med den 16 maj – men de kan komma att förlängas utifrån smittläget i länet. Under samma period är det viktigt att barns träning kan fortgå samtidigt som samåkning och samlingar runt aktiviteterna minimeras”, skriver smittskyddsläkaren.

ARKIVFOTO: FREEPIK OCH REGION KALMAR LÄN

MONTAGE: MÖNSTERÅS-NYTT