Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Stefan Löfvén försvarar Sveriges coronastrategi i CNN-intervju – får kritik av professor

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

Sveriges avgående statsminister Stefan Löfvén blev nyligen intervjuad av CNN. I intervjun framgår att Stefan Löfvén inte anser att Sveriges coronastrategi var ett misslyckande. Detta trots hård kritik från den oberoende Coronakommissionen och det faktum att Sverige haft betydligt många fler dödsfall än övriga Norden tillsammans.

TV-kanalen CNN intervjuade nyligen statsminister Stefan Löfvén om Sveriges coronastrategi. Hanteringen av pandemin har skiljt sig betydligt från andra länders hantering. På frågan om han anser att Sveriges strategi var ett misslyckande svarar statsministern:

”Nej det gör jag inte.”

Löfvén försvarar strategin

Stefan Löfvén försvarar strategin och säger att det inte varit så stor skillnad med hur andra länder har hanterat pandemin.

”Vi valde också att stanna hemma vid symtom, hålla avstånd, använda munskydd, som vi beslutade om senare. Det var inte som att man fick göra vad man ville”, säger statsministern som medgav att landet haft höga dödstal och att han önskar att dödstalen varit noll.

”Vi litade på att folk skulle göra det rätta så vi var också ganska hårda”, fortsätter han i intervjun, och tillägger att regeringen även införde rekommendation om att de som kan ska arbeta hemifrån.

Statsministern får hård kritik

Uttalandet i CNN-intervjun får hård kritik av Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi, påpekar till kvällstidningen Expressen att Stefan Löfvens bedömning är felaktig.

”Den svenska strategin måste betraktas som ett misslyckande, av den enkla anledningen att vi har väldigt många dödsfall. Det är andra saker där strategin har brustit”, säger Joakim Dillner som framhåller att Stefan Löfvens uttalande om att stänga ner samhället inte ger någon större effekt.

Dålig efterlevnad

Professor Joakim Dillner lyfter fram flera punkter där han anser att Sverige brustit under pandemin. Det är den sena testningen, det sena införandet av munskydd, de höga dödstalen på äldreboenden och milda inreserestriktioner.

”Där fanns regler, men på smittspridningen kan man ju se att kontrollen av efterlevnaden måste ha varit väldigt dålig”, säger Joakim Dillner till Expressen och tillägger att Sverige var det sista landet i Europa att införa rekommendationer gällande munskydd.

Skarp kritik från KU

Konstitutionsutskottets oberoende utredning av regeringens hantering av pandemin fick skarp kritik på sex punkter. Enligt kommissionen infördes åtgärderna för sent och var dessutom bristfälliga. Sverige misslyckades även med testningen sett till FN:s krav och även bristerna inom kollektivtrafiken har fått hård kritik.

Titta på Stefan Löfvéns intervju med CNN genom att klicka här!

KU har konstaterat att covid-19-testningen kom igång alldeles försent då det var många oklarheter om ansvar och vem som skulle stå för kostnaderna. Foto: Region Kalmar län

FAKTA / KU:s kritik mot regeringens strategi

  1. Strategin – Enligt KU uppfattade många myndigheter att regeringens strategi var styrande, vilket inte var regeringens mening.
  2. Testning – Det var oklart vem som skulle ansvara för testningen och vem som skulle betala för den, vilket gjorde att den försenades.
  3. Besöksförbud inom äldreomsorgen – regeringens tidiga åtgärder för att begränsa smittan på äldreboenden var inte tillräckliga och man borde ha agerat mer aktivt.
  4. Pandemilagen – KU anser att regeringen inledde beredningen av en ny pandemilag alldeles för sent.
  5. Tillgång till sjukvårdsutrustning – KU anser att tillgången till utrustning var bristfällig och det var oklart vem som var ansvarig för inköp av utrustning.
  6. KU konstaterar även att införandet av distansundervisning i skolan varit nödvändigt men att tidsfristerna för att införa varit alltför korta för berörda myndigheter och organisationer.

Källa: Expressen

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet (överst)

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS