Sveriges mäktigaste i sociala medier 2021

Sveriges mäktigaste i sociala medier 2021

2021-10-08 Av av Annicka GunnarssonSOCIALA MEDIER

Den ideella föreningen Medieakademin har presenterat resultatet av Maktbarometern 2021 – kartan över vilka som har störst inflytande i det digitala medielandskapet. Det är femte året som Medieakademin publicerar vilka som når och engagerar flest svenskar på sociala medier. Joakim och Jonna Lundell toppar de sociala medierna.

Varje år sedan 2017 sammanställer Medieakademin data över vilka konton i sociala medier som lyckas bäst på sociala medier – Facebook, Instagram, Twitter och Youtube. På topplistan finns allt från företag och mediehus till personer och konton som lockar till interaktion. Resultatet ses som en unik karta över Sveriges samtida medielandskap.

Jacke Sjödin är årets raket

Joakim och Jonna Lundell, Therése Lindgren, JLC och Joakim Lamotte är några av de som dominerar de sociala medierna. Mediekakadmin lyfter fram artisten Jacke Sjödin som årets raket. Jacke Sjödin, som tidigare var revyartist, har under pandemin lyckats klättra från ingenstans till plats 45 med sina komiska videos om pandemin, coronavirus och restriktioner.

Trender i social medier

Medieakademin avslöjar några trender i sociala medier med hjälp av Maktbarometern. Facebook är fortsatt den största plattformen med allt fler äldre användare som gärna delar men inte gärna kommenterar om det inte gäller politik. Traditionella medier backar medan underhållning får stort fokus. Youtube är fortfarande stort i Sverige med trenden visar att unga är på väg mot andra plattformar.

Instagram växer och det som lockar mest är personer med fokus på livsstil och humor. Kommentarer på Instagram har blivit viktigare än likes för att nå ut till fler följare. Twitter är den minsta plattformen i Sverige och viktig när det gäller politik. Över hälften av de hundra största kontona är politiska.

Topplista: Årets Makthavare

 1. Joakim och Jonna Lundell
 2. Therése Lindgren
 3. JLC
 4. Joakim Lamotte
 5. Sverigedemokraterna
 6. Situationer
 7. Newsner
 8. Mauri Hermudsson
 9. IJustWantToBeCool
 10. Viral King

Topplista: Mäktigast på Twitter

 1. Hanif Bali
 2. Carl Bildt
 3. Greta Thunberg
 4. Ivar Arpi
 5. Jonas Sjöstedt
 6. Viktor Barth-Kron
 7. Magnus Ranstorp
 8. Peter Wolodarski
 9. Emma Frans
 10. SVT Nyheter

Topplista: Mäktigast på Instagram

 1. Joakim Lundell
 2. Lucas Simonsson
 3. Situationer
 4. Therése Lindgren
 5. Sveriges Roligaste Barn
 6. Jonna Lundell
 7. Dyngbaggen
 8. Filip Dikmen
 9. Klas Eriksson
 10. Antonija Mandir

Topplista: Mäktigast på Youtube

 1. Therése Lindgren
 2. Jocke & Jonna
 3. IJustWantToBeCool2
 4. Uppdrag: Mat
 5. Pontus Rasmusson
 6. JLC
 7. SampeV2
 8. Emil Hansius
 9. The Swedish Family
 10. Tomu

Topplista: Mäktigast på Facebook

 1. Joakim Lamotte
 2. Sverigedemokraterna
 3. Fredags fräckisen
 4. Newsner
 5. Jimmie Åkesson
 6. Att lyfta sig själv och andra
 7. The typical jag
 8. SVT Humor
 9. Ett gott skratt
 10. Vid din sida – Stockholm

FAKTA / MEDIEAKADEMIN

Medieakademin grundades 1997 och är en ideell förening som vill fördjupa mediedebatten och skapa mötesplatser för att öka förståelsen om hur medier påverkar samhället. Sedan starten 1997 har de publicerat Förtroendebarometern, Sveriges mest uppmärksammade mätning om förtroende för medier, politik och näringsliv. Sedan 2017 gör de även Maktbarometern: En karta över vilka som har störst inflytande i det digitala medielandskapet.

Foto: Freepik

Dela gärna artikeln: